VELJAČA 2012.

Dom kulture 20 sati
ULAZ SLOBODAN
DOKUart
4.2.2012. SUBOTA
The Shock Doctrine
Doktrina šoka
dokumentarni, 2007, 82 min, UK
režija: Michael Winterbottom,, Mat Whitecross
prema bestselleru Naomi Klein
sadržaj: Angažirani dokumentarac snimljen prema kultnoj knjizi Naomi Klein razotkriva kako današnji kapitalizam djeluje na cijele nacije i njihovo osiromašivanje. U knjizi ‘Doktrina šoka’ Naomi Klein optužuje američke i ostale kapitalističke moćnike da koriste ratove i prirodne katastrofe da bi svim zemljama nametnuli neoliberalni ekonomski sustav u kojem se uz pomoć privatizacije i kresanja socijalnih prava ekonomski uništavaju, potčinjavaju i izrabljuju društva i pojedinci.

DOKUart
5.2.2012. NEDJELJA
Flow
Voda: esencija života

dokumentarni, 2008, 84 min, USA
režija: Irena Salina
sadržaj: Voda je esencija života, održava na životu svako biće na planetu.
Ovaj se film suprotsavalja uznemirujućoj stvarnosti u kojoj se naš esencijalni izvor sve više smanjuje, kao i pohlepi koja je tome uzrok. Redateljica gradi film na suprotstavljanju ideji privatizacije svjetskih izvora vode te se fokusira na prateću politiku, zagađenje i ljudska prava. To je kriza globalnih razmjera i dok se imenuju korporativni i politički „grabitelji „ vode preostaje pitanje: Može li itko zapravo posjedovati vodu?

DOKUart
18.2.2012. SUBOTA
Haevnen, 2010.
“U boljem svijetu”

režija: Susanne Bier
scenarist: Anders Thomas Jensen
glume: Mikael Persbrandt, Trine Dyrholm, Markus Rygaard
zemlja: Danska/ Švedska
trajanje: 119 min
sadržaj: Anton je doktor koji privremeno napušta svoj idilični danski gradi i odlazi na rad u afrički izbjeglički centar. U ta dva potpuno različita svijeta on i njegova obitelj suočeni su s konfliktima koji dovode do preteških odluka koje moraju donijeti. Silan raspon između osvete i oprosta.
Anton i njegova žena Marianne imaju dva sina i pred razvodom su. Njihovog starijeg sina Eliasa zlostavljaju u školi a u obranu mu staje novi dječak u školi, Cristian. Cristianova je majka nedavno umrla i dječak je vidno uznemiren. Eliasa će uvući u svoj svijet osvete s potencijalno tragičnim posljedicama?
nagrade: Oscar 2011.- Najbolji strain film
Zlatni globus 2011.- Najbolji strani film

DOKUart
19.2.2012. NEDJELJA
Eu cand vreau sa fluier, fluier, 2010.
“Ako mi se fućka, fućkam”

režija: Florin Serban
scenarist: Catalin Mitulescu, Florin Serban
glume: George Pistereanu, Ada Condeescu, Mihai Constantin
zemlja: Rumunjska
trajanje: 94 min
sadržaj: Silviu za pet dana izlazi iz maloljetničkog popravnog doma. No tih će pet dana postati vječnost kad se nakon dugog odsustva pojavi njegova majka i kaže da odvodi njegova mlađeg brata. Brata kojeg je on odgojio kao sina. Također, Silviu se zaljubio u lijepu socijalnu radnicu. Vrijeme ističe, emocije se kovitlaju, Silviu zatvara oči… sloboda, vjetar, cesta, njegov prvi poljubac. Sve je moguće…
nagrade: Berlin film festival 2010.- Srebrni medvjed
Alfred Bauer nagrada

 DOKUart 2023.

Poveznice

Arhiva

O nama

Društvene mreže