O nama

Udruga za promicanje kulture

DOKUart je festival profesionalnog dokumentarnog filma iz Hrvatske, zemalja EU te država u susjedstvu RH koji se održava svake godine u Bjelovaru.

Pokrenuli su ga 2006. Denis Hladiš, Tibor Javurek i selektorica festivala Rada Šešić.

Festival se održava početkom mjeseca listopada i traje 7 dana. Do sada je u osamnaest godina prikazano 250 filmova iz 30 zemalja uz 40 hrvatskih premijera. Filmove je pogledalo gotovo 20 000 posjetitelja. Kroz sve festivalske programe dosada je prošlo preko 40 000 posjetitelja. Gostovali su poznati autori: Krsto Papić, Zoran Tadić, Petar Krelja, Branko Schmidt, Joško Marušić, Robert Zuber, Dalibor Matanić, Goran Dević, Pjer Žalica, Haddy Honigmann, Arash T. Riahi i mnogi drugi. Uz domaće i strani autori rado dolaze u Bjelovar predstaviti svoje filmove.
DOKUart je festival prikazivačkog karaktera i dodjeljuje samo dvije nagrade: nagradu publike i nagradu žirija mladih koji sačinjavaju bjelovarski Gimnazijalci.
Festival svake godine gostuje u selima i gradovima u županiji, a priređivao je i projekcije u kinu Tuškanac u Zagrebu. Sastavni dijelovi festivala su i predavanja, okrugli stolovi, posebne prijekcije za bjelovarske osnovnoškolce i srednjoškolce kao i posebne akcije poput HOĆU KINO! čiji je cilj bila izgradnja nove kino dvorane u Bjelovaru.

Pored glavnog, DOKUart ima i edukacijski program, kao nastavak programa Mali DOKUart u okviru kojega smo nagrađivali najbolje dokumentarce osnovnoškolaca iz cijele Hrvatske. 
Udruga DOKUart uz potporu sponzora i Hrvatskog audiovizualnog centra već niz godina organizira i DOKUradionicu za učenike osnovnih škola. U pet dana ove napredne radionice učenici usavršavaju znanja iz proizvodnje dokumentarnih filmova. Radionica svake godine snimi jedan dokumentarni film.

Udruga je početkom travnja 2009. pokrenula filmske projekcije u Domu kulture. Zahvaljujući Gradu Bjelovaru i sponzorima Dom kulture opremljen je najsuvremenijom audio i video opremom i tako su stvorani uvjeti za vrhunski filmski ugođaj.U okviru Filmskog programa prikazivali smo najnovijie domaće cjelovečernjie filmove, radove nezavisnih produkcijskih kuća, cikluse nacionalnih kinematografija, animirane filmove, cjelovečernje dokumentarce, autorske cikluse…Bjelovarčani i njihovi gosti tako su mogli uživati u filmovima dva vikenda mjesečno u gradu bez komercijalne kino dvorane. Udruga DOKUart je krajem 2013. završila sa programom filmskih projekcija u Domu kulture, jer je sagrađena nova kino dvorana Kulturnog i multimedijskog centra.

Svi programi Festivala  DOKUart prikazuju se u kino dvorani Kulturnog i multimedijskog centra koja je opremljena najmodernijom digitalnom kino opremom.

15. DOKUart 2020. godine organizirali smo po modificiranom programu zbog  epidemije koronavirusa i propisanih epidemiloških mjera. Sve projekcije su održane na otvorenom, na više lokacija u Bjelovaru i okolici. U okviru Skoro 15. DOKUarta, kako smo ga nazvali, organizirali smo prvo auto-kino na parkiralištu Dvorane europskih prvaka. Tri projekcije održane su na velikom filmskom platnu večličine 10×5 m, najvećem dotad u gradu Bjelovaru.

16. DOKUart 2021. godine zbog još aktualne pandemije koronavirusa organizirali smo po hibridnom modelu. Dio projekcija realizirali smo na otvorenom, a dio u kino dvorani bjelovarskog KMC-a. Petnaest godina rada obilježili smo velikom multimedijalnom izložbom u Gradskom muzeju Bjelovar. Edukacijski dio programa održali smo online putem Vimeo platforme. DOKUradionicu pohađalo je desetak učenika pod stručnim vodstvom mentora Đure Gavrana.

Nakon pandemijskim godina festival je nastavio sa radom uz veliki odaziv publike, sa brojnim gostovanjima, projekcijama za osnovnoškolce i srednjoškolce, brojnim stručnim predavanjima i radionicom za dokumentarni film koju svake godine pohađa 15 učenika koji snimaju svoj dokumentarni film.

Dobro nam došli!

 DOKUart 2023.

Poveznice

Arhiva

O nama

Društvene mreže