VELJAČA 2011.

Dom kulture 20 sati
ulaz: 15kn

RUMUNJSKI NOVI VAL
DOKUart
SUBOTA 26.02.2011.
Smrt gospodina Lazarescua
igrani, Rumunjska, 2005, 148 min.
režija: Cristi Puiu
scenarist: Cristi Puiu, Razvan Radulescu
producent: Anca Puiu
direktor fotografije: Oleg Mutu
montaža: Dana Bunescu
glazba: Andreea Paduraru
glume: Doru Ana, Monica Dean, Alina Berzunteanu

sadržaj: Gospodin Lazarescu je 63-godišnji starac, usamljenik koji se razboli i zatraži pomoć hitne službe. Kad stignu, liječnici ga odluče odvući u bolnicu, no starac na svoje odredište neće stići tako jednostavno jer bolnica ima mnogo. Pada noć, stanje se pogoršava, no starac još nije pronašao svoju bolnicu…
CANNES FILM FESTIVAL 2005 – UN CERTAIN REGARD AWARD
MOTOVUN FILM FESTIVAL 2005 – PROPELER MOTOVUNA
NAGRADA AMNESTY INTERNATIONAL

DOKUart
NEDJELJA 27.02.2011.
Policijski, pridjev
igrani, Rumunjska, 2009, 108 min.
režija: Corneliu Porumboiu
scenarist: Corneliu Porumboiu
producent: Corneliu Porumboiu
direktor fotografije: Marius Panduru
glume: Dragos Bucur, Vlad Ivanov, Irina Saulescu

sadržaj: Cristi je policajac koji odbija uhititi mladića zbog nuđenja hašiša dvojici svojih školskih kolega. “Nuđenje” je, naime, kažnjivo zakonom. Cristi vjeruje da će se zakon promijeniti, i ne želi da mu život mladića, kojeg smatra neodgovornim, bude na savjesti. No za njegove nadređene riječ “savjest” ima potpuno drugačije značenje.

CANNES FILM FESTIVAL 2009 – UN CERTAIN REGARD,
FIPRESCI NAGRADA

Projekcija u nedjelju 27.02. besplatna je za članove DOKUart Filmskog kluba uz predočenje članske iskaznice.

DOM KULTURE 20 SATI
ulaz: 15 kn
BESPLATNO za članove DOKUart Filmskog kluba

VIKEND DOKUMENTARACA
DOKUart
SUBOTA, 12.02.2011. 
GONZO-ŽIVOT I DJELO DR. HUNTERA S. THOMPSONA
dokumentarni film, SAD,  119 min.
režiser: Alex Gibney
narator: Johnny Depp
scenarist: Alex Gibney, Hunter S. Thompson
producenti: Alex Gibney, Graydon Carter, Jason Kliot, Joana Vicente, Eva Orner, Alison Ellwood
direktor fotografije: Maryse Alberti
montaža: Alison Ellwood
glazba: David Schwartz

sinopsis:
Filmska biografija sulude mitske američke figure, novinara i ekscentrika Huntera S. Thompsona, osnivača ‘Gonzo’ novinarstva, prepuna arhivskih snimaka, javnih nastupa i svjedočenja kolega suradnika i intimusa. Čovjek koji je istovremeno vozio s Hells Angelsima, časkao s Nixonom, umalo pobijedio na izborima za šerifa i sve to zapisao za magazin Rolling Stone koji se upravo zbog sjajnih, drogom i alkoholom natpoljenih reportaža, prodavao bolje nego ikad. Redatelj je znano ime s Oskarom u rukama (Taxi to the Dark Side), a narator – Johnny Depp.

životopis redatelja:
Alex Gibney je američki redatelj i producent dokumentarnih filmova. Njegovi radovi kao redatelj uključuju: Enron: The Smartest Guys in the Room (2005) (nominiran za Oskara), The Human Behavior Experiments (2006), Jimi Hendrix and the Blues (2001), i Taxi to the Dark Side (2007), koji je fokusiran na vozača taksija u Afganistanu koji je mučen i pogubljen u zračnoj bazi Agram, 2002. godine. Taxi to the Dark Side je osvojio Oskara za najbolji dokumentarni film. Gibney trenutno režira dokumentarac o životu Lancea Armstronga.

DOKUart
NEDJELJA, 13.01.2011.
NEPRIJATELJI NARODA
dokumentarni film,  Kambodža, UK, 120 min.
režiseri: Rob Lemkin, Thet Sambath
scenario: Rob Lemkin

sinopsis:
Crveni Kmeri pobili su krajem 70-ih godina gotovo 2 milijuna ljudi. No, ‘polja smrti’ u Kambodži ostala su neobjašnjena. Do sada. Zahvaljujući Thetu Sambathu, nepretencioznom, ali lukavom istraživačkom novinaru koji je proveo desetljeće svog života pokušavajući zadobiti povjerenje ljudi koji su počinili masakre. Od najniže rangiranih vojnika koji su rezali grkljane, do Pol Potove desne ruke, zloglasnog Brata Broj Dva, Nuon Chea, Sambath je snimio nikad prije viđena šokantna svjedočanstva.
Punih deset godina novinar se družio s nedodirljivim Cheom, redovito ga posjećivao, te tek nakon sedam godina počeo snimati. Zabilježio je nevjerojatnu priču o ovom krvoločnom i paranoičnom režimu iz usta najodgovornijeg. Novinareva misija bila je i osobna jer je na poljima smrti izgubio roditelje i braću. Kroz vlastitu potragu za razlozima zašto mu je ubijena obitelj, po prvi put saznajemo pravu istinu o tragediji u Kambodži.
Film je nakon osvojenih nagrada i priznanja na Sundance Film Festivalu (World Cinema konkurencija, posebno priznanje), One World Film Festivalu u Pragu (Velika nagrada žirija), te još njih desetak, upravo ušao u predselekciju od 15 svjetskih dokumentarnih naslova za konačnu nominaciju za nagradu Oscar.

 DOKUart 2024.

Poveznice

Arhiva

O nama

Društvene mreže