SIJEČANJ 2011.

SUBOTA 29.01.2011.
Dom kulture, 20 sati, ulaz: 15 kn

RUMUNJSKI NOVI VAL

Priče iz zlatnog doba

igrani, Rumunjska, 2009
režija: Hanno Höfer, Razvan Marculescu, Constantin Popescu, Ioana Uricaru; Cristian Mungiu
scenarist: Cristian Mungiu
glume: Tania Popa, Liliana Mocanu, Alexandru Potocean
DOKUart
sinopsis: Nekonvencionalna povijest kasne komunističke ere u Rumunjskoj, ispričana kroz urbane mitove iz perspektive običnog čovjeka. Komični i bizarni, ti su mitovi iznikli iz nadrealne svakodnevice pod komunističkim režimom. Humor je održao Rumunje, i ove priče zorno predočuju atmosferu jednog doba, dok portertiraju preživljavanje nacije suočene s uvrnutom logikom diktature. Priče povezane detaljima tog doba: jedini auto na ulicama je Dacia, svi kradu od države, direktive partije moraju se izvršiti ma kako sulude bile. Ljudi su naizgled turobni dok iznutra žive i čeznu za ljubavlju…

NEDJELJA 30.01.2011. 
Dom kulture, 20 sati, ulaz 15 kn
DOKUart
RUMUNJSKI NOVI VAL

4 mjesca, 3 tjedna i 2 dana

igrani film, Rumunjska, 2007,
režija: Cristian Mungiu
scenarist: Cristian Mungiu
glume: Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov

sinopsis: Rumunjska..potkraj komunističke ere …Dvije studentice, Otilia i Gabita dijele sobu u Bukureštu.Gabita je trudna. Djevojke se dogovore za sastanak sa izvjesnim gosp. Bebeom u jeftinom hotelu gdje bi on na Gabiti trebao izvršiti ilegalni abortus. Opasnost ako ih uhvate je ogromna no i sam gosp. Babe je opasnost po Otiliju jer zahtijeva da mu se za rad plati u naturi…

nagrade: 2007. osvojio Zlatnu palmu u Cannesu

životopis redatelja: Cristian Mungiu rođen je 1968. u Rumunjskoj. Studirao je englesku književnost i režiju na filmskom sveučilištu u Bukureštu. Do 1994. g. radio je kao profesor i novinar. Tijekom studija režije, često je asistirao snimanju stranih koprodukcija u Rumunjskoj. Diplomirao je 1998. godine, nakon čega snima nekoliko filmova. Njegov film «Occident» 2002. godine prikazan je u Cannesu, a njegov najnoviji «4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana» okitio se Zlatnom palmom 2007. Za svoj je rad dobio mnoge internacionalne nagrade, među ostalim i FIPRESCI 2002. za film «Occident».

Dom kulture, 20 sati

SUBOTA 15.01.2011. 
NEDJELJA 16.01.2011. 
DOKUart

Neke druge priče

igrani film, omnibus, 2010.
Hrvatska, Srbija, Slovenija, BiH, Makedonija

režija: Ivona Juka, Ana Maria Rossi, Ines Tanović, Marija Džidževa, Hanna Slak
uloge: Nera Stipičević, Goran Bogdan, Lucija Šerbedžija, Nina Violić, Sergej Trifunović, Emir Hadžihafizbegović
producent/i: Anita Juka, Nenad Dukić, Alem Babić, Tomi Salkovski, Dunja Klemenc, Ian W.Davis

Regionalni omnibus sa 5 priča o ženama, trudnoći i majčinstvu.

‘Neke druge priče’ je međunarodni omnibus koji se sastoji od pet priča iz pet zemalja: Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Omnibus prožimaju urbane priče pet mladih autorica o sadašnjem životu u njihovim zemljama – koje kroz zanimljive zaplete propituju životne istine i vrijednosti. Osim trudnoće i iščekivanja novog života, poveznica ovih priča su i slučajni događaji koji narušavaju planove i mijenjaju živote.

SINOPSIS HRVATSKE PRIČE
Između Sonje i Marina, koji naizgled dobro žive, postoji mučan problem koji stvara barijeru među njima, te oboje gube kontrolu. Sonja nazire da su okovi problema u kojem su se našli prepreka nekoj drukčijoj, a možda samo njezinoj vizuri…

SINOPSIS SRPSKE PRIČE
Majka dovozi kćer u hitnu službu. Kći je u drugom stanju i pokušala je samoubojstvo kada je saznala da joj je mladić ubijen. U bolničkoj sobi slučajno sazna da je čovjek pored kojeg leži – ubojica njenog mladića. Milena donosi odluku da se osveti, time i sama postaje ubojica i napušta bolnicu bez osjećaja krivnje.

SINOPSIS BOSANSKE PRIČE
Haris je zaljubljen u nizozemku Heder, službenicu Europske komisije u Sarajevu. Heder misli da voli Harisa ali kada sazna da je u drugom stanju, donosi racionalnu odluku da prekine trudnoću. Priča preispituje sukob izmedju Harisove duboke emocionalne vezanosti i Hederine ljubavne igre, koja samo u nekim trenucima izlazi iz okvira pukog erotskog užitka.
DOKUart
SINOPSIS MAKEDONSKE PRIČE
Irenu, mladu ženu u zadnjim danima trudnoće, liječnici obavijeste da će joj nakon poroda oduzeti dijete, jer se kao nezaposlena majka i bivša narkomanka nije sposobna brinuti o sebi i bebi. Dok Irena odbija potpisati pristanak za usvajanje, ukaže joj se prilika da svome djetetu pruži život u blagostanju.

SINOPSIS SLOVENSKE PRIČE
Časne sestre imaju problem. Sestra Magdalena odlučila je bezgrešno začeti: naručila je ‘uradi sam’ komplet od banke sperme na Internetu. Tehnički, nije zgriješila, ali trudnoća kod časnih sestara ne dolazi u obzir i ona mora otići. Sestra Magdalena, sada samo Lena, nađe se bez odore na cesti.

 DOKUart 2024.

Poveznice

Arhiva

O nama

Društvene mreže