18. DOKUart

Veliki rođendanski vikend

Danas, 6. listopada projekcijom filma «Cesaria Evora» počinjeslavljenički, 18. DOKUart. Bjelovarski festival dokumentarnog filma ove godine postao je punoljetan, a bogat i raznolik program otvara portugalski film o slavnoj bosonogoj pjevačici Cesariji Evori redateljice Ane Sofie Fonsece.

Projekcija počinje u 20 sati u Domu kulture, a posebna gošća večeri bit će cijenjena hrvatska pjevačica Zrinka Posavec koja će se ovaj put predstavit fado pjesmama.

U Domu kulture će se pjevati i svirati i u subotu, 7. listopada i to od 21 sat kada nastupaju Zoran Predin i Damirov Django Group. U povodu 85. godišnjice rođenja Arsena Dedića, Predin će pjevati pjesme slavnog šibenskog kantautora uz još poneka iznenađenja. Prije koncerta «Zoran pjeva Arsena, u kino dvorani Kulturnog i multimedijskog centra s početkom u 19 sati, u subotu su na rasporedu dva hrvatska filma.

Riječ je o «Dezerterima» Damira Markovine i «Horror Vacui» Borisa Poljaka koji nam stižu i u goste.
U Bjelovar u goste u nedjelju stiže još jedan poznati glazbenik. Davor Sučić poznatiji kao Sejo Sexon već gotovo 40 godina frontmen je poznatog rock- banda «Zabranjeno pušenje», a Sejo u Bjelovar ovaj put prvenstveno stiže u ulozi koscenarista. Predstavit će s redateljem Srđanom Pekićem film «Svjetla
Sarajava», dokumentarac o legendarnoj dvorani Skenderiji ispričan baš iz perspektive «Zabranjenog pušenja».

Umjesto sedam, bjelovarska publika će na slavljeničkom DOKUartu čak osam dana uživati u vrhunskim umjetničkim dokumentarnim filmovima sa svih strana svijeta, a ulaznice i za filmske projekcije, kao i za koncert i dalje se mogu kupiti i online i na blagajni KMC-a. U glavnom programu festivala prikazat će se 12 filmova uz još tri filma koji su predviđeni za prikazivanje školarcima iz Bjelovara i drugih gradova i općina, a uz nekoliko hrvatskih tu je i jedna europska premijera i to indijskog filma ‘Zovite me plesačem’ Zemlje iz kojih ove godine dolaze filmovi su: Portugal, Slovenija, BiH, Irska, Austrija, Nizozemska, Švicarska, Češka, Bangladeš, Indija, SAD i naravno Hrvatska.

Uz Rovišće i Kapelu gdje posljednjih godina DOKUart odlazi dan nakon festivala,
ove godine filmovi iz festivalskog programa prikazat će se i publici u Grubišnom Polju i Daruvaru.

Cijena pojedinačnih ulaznica za pojedinu festivalsku večer iznosi 4 eura, a festivalski paket za svih 8 večeri iznosi 24 eura uz što je predviđen i prigodni poklon odnosno festivalska majica. I ove godine organizirana je radionica za dokumentarni film pod stručnim vodstvom redatelja i snimatelja Đure Gavrana i na njoj će sudjelovati učenici bjelovarskih škola. Radionica je besplatna i namijenjena je za učenike viših razreda bjelovarskih osnovnih i srednjih škola te traje pet dana, od subote, 7. do srijede, 11. listopada. I ove godine dodijelit ćemo nagradu počasni DOKUartovac, a primit će je novinar, urednik, scenarist i filmski kritičar Dean Šoša, filmski znalac s profinjenim smislom za humor,
prijatelj DOKUarta još od njegovog petog izdanja.

Također, i ove godine u kino dvorani KMC-a organiziramo projekcije za učenike bjelovarskih osnovnih i srednjih škola, stručna predavanja za učenike i još brojne druge sadržaje. Uz naše pokrovitelje Grad Bjelovar i Hrvatski audiovizualni centar te sponzore Erste banku i Turističku zajednicu Bilogora-
Bjelovar, podržavaju nas Bjelovarsko-bilogorska županija, Švicarsko i Nizozemsko veleposlanstvo i Austrijski kulturni forum.

 DOKUart 2024.

Poveznice

Arhiva

O nama

Društvene mreže