TRI IDENTNIČNA STRANCA 

Nevjerojatna priča o tri blizanca koji su  razdvojeni nakon rođenja i nisu znali da imaju braću sve dok se kao  studenti nisu slučajno susreli

Three Identical Strangers, 2018, SAD

Redatelj: Tim Wardle
Nagrade: nominacija BAFTA-e za najbolji dokumentarac godine, posebna  nagrada američke kritike, nagrada američkog redateljskog ceha za  najbolji dokumentarac godine, posebna nagrada žirija na Sundance film  festivalu

 

U ljeto 1980. godine tada 19-godišnji Bobby Shafran krenuo je na  fakultet negdje u okolici New Yorka, a čim je stigao u studentski  kampus kompletna situacija djelovala mu je i više nego čudno. Svi  redom su ga pozdravljali, djevojke su mu prilazile i ljubile ga, kao  da ondje studira već dobre četiri godine, a ondje se čovjek pojavio  prvi puta. Kad je ušao u svoju sobu, neki tip je uletio unutra i  dozvao ga “Eddy!”. Ovaj se okrenuo, a neznanac mu je kazao nešto tipa  “Eddy pa zar nisi rekao da se ne vraćaš na fakultet?”. Bobby se u  početku malo zbunio, odgovorio da nije on nikakav Eddy, a kad ga je  neznanac pitao kojeg datuma je rođen ispostavilo se da su on i famozni  Eddy rođeni istog dana i da ih je na posvajanje dala ista agencija.  Bobby je odmah nazvao Eddyja i čim je u slušalici telefona čuo glas  imao je dojam kao da razgovara sam sa sobom, a ubrzo su se njih  dvojica i našli te su odmah shvatili da su identični blizanci, koji su  razdvojeni na rođenju i nikada nisu ni znali jedan za drugoga.

Za njihovu priču ubrzo su saznali i novinari pa je čak i New York  Times o pronađenoj braći napravio prilog na naslovnici, a tu je  naslovnicu vrlo brzo zapazio još jedan 19-godišnjak iz okolice New  Yorka po imenu David Kellman, koji je shvatio da je on treći blizanac.  Uskoro su se sva tri brata koja su razdvojena nakon poroda i odvojeno  dana na posvajanje, našli po prvi puta i odmah su postali velike  zvijezde. Gostovali su u svim televizijskim emisijama koje postoje, a  njihova priča dirnula je mnoge. No, vrlo brzo ovaj dokumentarac za  koji je autor Tim Wardle na Sundance flm festivalu dobio posebnu  nagradu žirija za strukturiranje priče, iz emotivne i tople obiteljske  priče prelazi u pravi istraživački dokumentarac sa šokantnim otkrićima  koji djeluje uzbudljivije i napetije od bilo kojeg trilera. Lako je za  pogoditi da kad su se braća koja su odrasla u sasvim različitim  okruženjima – jedan u bogatoj obitelji liječnika, drugi u obitelji  srednje klase, a treći u radničkoj obitelji, jednom susrela, uskoro su  pokušali saznati što se s njima dogodilo i zašto su uopće razdvojeni.

Ova gotovo pa nadrealna i briljatntno strukturirana priča puna je  nevjerojatnih iznenađenja tako da preporučujem onima koji se odluče za  gledanje ovog izvrsnog dokumentarca da se što manje interesiraju o  slavnim trojčekima i o njihovim daljnjim sudbinama. Sve ovo što sam  naveo u gornjim odjeljcima i onako se odvija u prvih petnaestak minuta  te je i iz samog naziva filma bilo lako naslutiti o čemu bi se tu  moglo raditi, tako da to i nije bilo toliko iznenađenje. No, sve ono  što se odvija potom prelazi iz ludog u luđe i “Tri identična stranca”  jedan je od onih filmova koji se od prve do posljednje sekunde gleda  sa samog ruba fotelje. Ovim filmom ujedno se i krasno prikazuje kakva  je zapravo borba genetike i utjecaja okoline i što od toga više  doprinosi nečijoj izgradnji kao osobe. Maestralan dokumentarac za koji  sam uvjeren da bi mogao postati jedan od onih filmova omiljenih među  publikom.

stjepko@dokuart.hr

 DOKUart 2024.

Poveznice

Arhiva

O nama

Društvene mreže