LIPANJ 2012.

Dom kulture, 20 sati
ulaz slobodan
DOKUart
SUBOTA, 9.6.2012.

Moj bosonogi prijatelj

dokumentarni, Južna Koreja/Indija, 2010., 81 min.
režija: Lee Seong-gyou
sadržaj:
Shallim je jedan od 10.000 vozača rikša koji bosonogi vuku svoj živi teret kroz ulice Kalkute.  Južnokorejski redatelj Lee Seong-gyou sprijateljio se s njim prateći ga gotovo 10 godina na putu ostvarenja svog sna: da kupi motoriziranu rikšu kako bi više zarađivao i na koncu kupio kuću. No, stvarnost je surova pa je zbog bolesti u obitelji osuđen na besparicu. ‘Moj bosonogi prijatelj’ otkriva kako vozači rikša, kojima prijeti donošenje zakona koji će zabraniti njihovu profesiju, čine sve kako bi preživjeli u nemilosrdnom društvu.  Dugogodišnja suradnja redatelja i protagonista rezultirala je iskrenim dubokim prijateljstvom i zabilježenim životnim situacijama koje bi teško mogli napisati i bolji scenaristi igranih filmova.
DOKUart
NEDJELJA, 10.6.2012.

Blokada

dokumentarni, Hrvatska, 2012., 92 min.
režija: Igor Bezinović
sadržaj:
“Blokada” je jedinstveni pogled iznutra u najduži, najbrojniji i politički najznačajniji studentski prosvjed na ovim prostorima od 1971. godine, koji je započeo u travnju 2009. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Borba protiv komercijalizacije obrazovanja i blokada nastave na Filozofskom trajala je 34 dana, pobuna se proširila na više od 20 fakulteta diljem zemlje, a studenti su postali relevantan politički subjekt. Redatelj je pratio sve, od ushićenih pripremnih sastanaka i blokiranja nastave do prvog umora, kroz intimne situacije i međusobne noćne rasprave, od prvotne podrške većine članova fakultetskog vijeća do okretanja leđa tih istih profesora uz pokušaj studenata da dođu do skrivenog ministra obrazovanja. Ovaj film pokazuje da blokada nije samo fizička – već ima mnogo šire značenje.
DOKUart
SUBOTA, 23.6.2012.

Med

igrani, Turska, Njemačka, 2009., 100 min.
režija: Semih Kaplanoglu
sadržaj:
Yusuf je jedinac koji s roditeljima živi u usamljenom planinskom kraju. Njegov otac Yakup je pčelar. Dječak se zainteresira za taj čarobni obrt kao i za šumu u kojoj na najvišim stablima njegov otac postavlja košnice. Da bi se skupio dragocjeni med, potrebno se popeti na najviše grane. Otac iznenada otputuje na riskantni zadatak u šumu. I kako se ne vraća, Yusuf će se uputiti u potragu, duboko u mračnu šumu..
nagrade:
BERLIN INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2010. – Zlatni medvjed, Nagrada ekumenskog žirija
DOKUart
NEDJELJA, 24.6.2012.

Odlasci

igrani, Japan, 2009., 130 min.
režija: Yojiro Takita
sadržaj:
Daigo je pasionirani čelist u orkestru koji se raspušta. Vraća se u rodno mjesto u potrazi za poslom. Privuče ga neobičan oglas pod nazivom Odlasci. Ubrzo otkrije da umjesto turističke agencije zaposlenika raži pogrebno poduzeće. Posao u kojem se pokojnik priprema za ukop i odlazak na novi svijet potpuno će zaokupiti Daiga koji će se posve
uživiti u ulogu medijatora između života i smrti.
nagrade:
OSCAR 2009.- Najbolji strani film
NAGRADA JAPANSKE FILMSKE AKADEMIJE 2009.- 10 nagrada uključujući najbolji film, režiju i scenarij

 DOKUart 2023.

Poveznice

Arhiva

O nama

Društvene mreže