DOKUart Filmski program   TRAVANJ – LIPANJ

 

 

DOKUart

Nakon što je Grad Bjelovar u suradnji s Udrugom DOKUart i Zum zadrugom opremio Dom kulture suvremenom audio i video opremom, 15. travnja Udruga za promicanje kulture DOKuart pokrenula je Filmski program s četiri projekcije na mjesec.
Program je otvoren filmom Gorana Rušinovića Buick Riviera. Slijedio je ciklus suvremenog Nizozemskog filma sa šest naslova i premijera filma Metastaze Branka Scmidta.
Udruga DOKUart surađuje i s Hrvatskim filmskim savezom čija je aktualna produkcija predstavljena početkom lipnja. Program se ostvaruje u suradnji sa stranim kulturnim predstavništvima poput Nizozemskog veleposlanstva, ali i s drugim filmskim festivalima u Hrvatskoj. Tako se vinkovački Festival Dokumentarnog rock filma predstavio intrigantnim dokumentarcem o kultnoj rock skupini Ekatarina Velika. U svibnju je predstavljena opsežna retrospektiva jedinog hrvatskog oskarovca Dušana Vukotića, po izboru Hrvoja Turkovića.
Ukupno 12 projekcija, 17 filmova, 600tinjak gledatelja. Iako je prosjek po projekciji solidnih 50tak gledatelja, bile su neujednačeno posjećene. Pored otvaranja, kada je dvorana bila puna, najposjećenije bile su Metastaze s 200 gledatelja.
Iako je domaći film apsolutni hit u Bjelovaru, teško je dobiti prava za premijerno prikazivanje filmova mimo klasične kino distribucije na 35 milimetarskoj vrpci..
Ipak,  Udruga DOKUart pokušat će, u dogovoru s autorima i producentima prikazati što više domaćih naslova.
Nakon ljetne stanke, polovicom rujna predstavit ćemo filmove za ovogodišnji Festival DOKUart, koji počinje 7. listopada. Uz to, publika će moći vidjeti i apsolutni festivalski hit, cjelovečernji dokumentarac Čija je to pjesma, bugarske autorice Adele Peeve.
Nakon festivala DOKuart od 7. do 11. listopada, već 14. studenog počinje Ciklus suvremenog brazilskog filma s pet naslova, u suradnji sa brazilskim veleposlanstvom u Zagrebu i Hrvatskim filmskim savezom.

Hvala svim bjelovarskim filmofilima koji su posjećivali naše projekcije.
Vidimo se na jesen na festivalu DOKUart i Filmskim programima u Domu kulture.

Udruga za promicanje kulture DOKUart

 DOKUart 2023.

Poveznice

Arhiva

O nama

Društvene mreže