ALMODOVAR – CIKLUS FILMOVA

DOM KULTURE, 20 SATI, ULAZ: 15 KN

SUBOTA, 11.09.2010.
DOKUart
Cvijet moje tajne
La flor de mi secreto

režija: Almodóvar, Pedro, 1995, igrani, boja, digitalno, 103 min

uloge: Marisa Paredes (Leo Macías), Juan Echanove (Ángel), Carme Elias (Betty), Rossy de Palma (Rosa), Chus Lampreave (Leina majka)
scenarij: Pedro Almodóvar
fotografija: Affonso Beato

sadržaj: Leo Macías je spisateljica jeftinih popularnih ljubavnih romana, a sama je nesretna u ljubavi. Njezin suprug radi u vojsci i više vremena provodi u mirovnim misijama širom svijeta, nego u vlastitu domu iako ga ona željno iščekuje. Da bi sve bila još gore, njezin urednik koji za nju pokazuje ljubavni interes, traži da napravi žestoku kritiku autorice Amande Gris što je pseudonim kojim se ona sama koristi.

NEDJELJA, 12.09.2010.
DOKUart
Loš odgoj
La mala educación

režija: Almodóvar, Pedro, 2004, igrani, boja, digitalno, 106 min
uloge: Gael García Bernal (Ángel), Fele Martínez (Enrique Goded), Daniel Giménez Cacho (otac Manolo), Lluís Homar (Manuel Berenguer), Francisco Maestre (otac José)
scenarij: Pedro Almodóvar
fotografija: José Luis Alcaine

sadržaj: Početkom šezdesetih 20. stoljeća u katoličkoj školi pod ravnateljstvom oca Manola odrastaju Enrique i Ignacio, dječaci koji tek otkrivaju filmove, ljubav, prijateljstvo, ali i strah. Nakon što Enrique biva izbačen iz škole, ponovo susreće Ignacija šesnaest godina kasnije. U to vrijeme Enrique je poznati redatelj, a Ignacio glumac koji se predstavlja imenom Angel i ima spreman scenarij za koji se nada kako će ga Enrique režirati.

SUBOTA,12.06.2010.
DOKUart
Žene na rubu živčanog sloma
Mujeres al borde de un ataque de nervios

režija: Almodóvar, Pedro, 1988, igrani, boja, digitalno, 90 min
uloge: Carmen Maura (Pepa), Antonio Banderas (Carlos), Julieta Serrano (Lucía), María Barranco (Candela), Rossy de Palma (Marisa)
scenarij: Pedro Almodóvar
fotografija: José Luis Alcaine

sadržaj: Pepa, ostavljena ljubavnica u očaju priprema samoubojstvo. Njen plan je pojesti gazpacho u koji je otopila dovoljnu količinu tableta za spavanje da joj osigura sigurnu i bezbolnu smrt. Uskoro joj na vratima osvane prijateljica u bijegu pred policijom zbog kriminalnih aktivnosti njena dečka. U želji da najprije pomogne prijateljici, potražit će savjet kod odvjetnice koja je igrom slučaja nova ljubavnica Pepina bivšeg ljubavnika.

NEDJELJA, 13.06.2010.
DOKUart
Što sam učinila da zaslužim ovo?
Qué he hecho yo para merecer esto?

režija: Almodóvar, Pedro, 1984, igrani, boja, digitalno, 101 minuta
uloge: Carmen Maura (Gloria), Luis Hostalot (Polo), Ryo Hiruma (profesor Kendo), Ángel de Andrés López (Antonio)
scenarij: Pedro Almodóvar
fotografija: Ángel Luis Fernández

sadržaj: Priča o atipičnoj obitelji: majka je čistačica ovisna o tabletama, otac je krivotvoritelj rukopisa zaljubljen u njemačku pjevačicu, jedan sin prodaje drogu, a drugog majka prodaje zubaru. Slučajno ubije supruga i pokreće lanac događaja kao iz noćne more. Prava crna komedija apsurda.

 

SUBOTA, 20.3.2010.
DOKUart
Slomljeni zagrljaji
Los abrazos rotos

režija: Almodóvar, Pedro, 2009, igrani, boja, digitalno, 127 min
uloge: Penélope Cruz (Lena), Lluís Homar (Mateo Blanco / Harry Caine), Blanca Portillo (Judit García), José Luis Gómez (Ernesto Martel)
scenarij: Pedro Almodóvar
fotografija: Rodrigo Prieto

sadržaj: Harry Caine, slijepi je pisac koji dane provodi većinom u stanu u društvu svoje agentice Judit i njezina sina Diega. Spletom okolnosti polako počinjemo otkrivati njegovu prošlost kada se zvao Mateo Blanco i radio kao filmski redatelj. Pripremajući se za novi film glavnu ulogu je dodijelio Leni, supruzi opsesivna milijunaša Ernesta Martela koji ne odobrava njezinu karijeru bojeći se da je ne izgubi.

NEDJELJA, 21.3.20210.
DOKUart
Mračne navike
Entre tinieblas

režija: Almodóvar, Pedro, 1983, igrani, digitalno, boja, 114 min
uloge: Cristina Sánchez Pascual (Yolanda Bel), Julieta Serrano (glavna sestra, Julia), Marisa Paredes (sestra Gnoj), Carmen Maura (sestra Izgubljena), Lina Canalejas (sestra Zmija) ,Chus Lampreave (sestra Štakor)
scenarij: Pedro Almodóvar
fotografija: Ángel Luis Fernández

sadržaj: Yolanda, pjevačica iz noćnog kluba, potraži utočište u samostanu nakon što joj se dečko predozira. Skrivajući se od policije provodi vrijeme s neobičnim časnim sestrama: jedna potajno piše ljubavne romane, druga drži tigra kao kućnog ljubimca, treća drži tečaj šivanja svećeniku u kojega je zaljubljena, a nadzornica samostana gaji osjećaje spram Yolande.

SUBOTA, 24.4.2010.
DOKUart
Vraćam se
Volver

režija: Almodóvar, Pedro, 2006, igrani, boja, digitalno, 121 min
uloge: Penélope Cruz (Raimunda), Carmen Maura (Irene), Lola Dueñas (Sole), Yohana Cobo (Paula), Chus Lampreave (teta Paula)
scenarij: Pedro Almodóvar
fotografija: Luis Alcaine

sadržaj: Dvije sestre, Raimunda i Sole, te Raimundina kćer Paula putuju na selo u posjet teti Pauli, sestri njihove majke Irene koja je poginula godinama ranije u požaru. Paula govori o Ireni kao da je živa te se sestre zabrinu kako postaje senilna. No, Raimunda ima dovoljno svojih problema s neimaštinom i nezaposlenim, alkoholičarskim suprugom. Nakon što napadne kćer, Paula ubija oca, a Raimunda se rješava njegova leša. Iste noći umire i teta Paula.

NEDJELJA, 25.4.2010.
DOKUart
Živo meso
Carne trémula

režija: Almodóvar, Pedro, 1997, igrani, boja, digitalno, 89 min
uloge: Javier Bardem (David), Francesca Neri (Elena), Liberto Rabal (Víctor Plaza), Ángela Molina (Clara), José Sancho (Sancho)
scenarij: Pedro Almodóvar (po romanu «Live Flesh» Ruth Rendell
fotografija: Affonso Beato

sadržaj: Jedne noći godine 1990., trojica muškaraca uzimaju oružje u kući talijanskog konzula u Madridu. Konzulova kćer Elena očajavajući čeka dilera s drogom. Trojica muškaraca su: Victor, nezreo i problematičan adolescent i par policajaca, David i Sancho. Za vrijeme nasilne svađe pištolj opali i pogodi Davida u kralježnicu. Privode i osuđuju Victora na sedam godina zatvora, a David, sada paraplegičar, postaje košarkaškom zvijezdom u kolicima i ženi Elenu. Po izlasku iz zatvora Victor odmah sreće dvojicu policajaca koji su ga strpali u zatvor, te osveta postaje njegovom stalnom opsesijom. José Sancho 1997. osvaja nagradu Goya za sporednu ulogu.

 DOKUart 2024.

Poveznice

Arhiva

O nama

Društvene mreže