Ponedjeljak, 09.10., 20:00h

Kulturni i multimedijski centar

Ulaznice za projekcije 18. DOKUart festivala možete kupiti na blagajni Kulturnog i multimedijskog centra Bjelovar i online na web stranici www.kmcbj.hr

MLADI PLATON / YOUNG PLATO

Irska, 2021., 102 min 

REDATELJI I SCENARISTI: Neasa Ní Chianáin, Declan McGrath

DIREKTORICA FOTOGRAFIJE: Neasa Ní Chianáin

MONTAŽERI: Philippe Ravoet, Reto Stamm

PRODUCENT: David Rane 

PRODUKCIJA: Soilsiú Films

SADRŽAJ

Mladi Platon opservacijski je dokumentarac smješten u poratni Ardonyme, naselje u Belfastu gdje se marginalizirana zajednica radničke klase generacijama bori sa siromaštvom, zlouporabom droga i trgovinom oružjem. Radi se o naselju mučenom nerijetko nasilnim konfliktima između republikanaca i probritanskih unionista, zbog čega je bilo kakav pozitivan razvoj zajednice onemogućen. Mladi su upravo najveće žrtve te okoline,  a njegovu svjetlu točku predstavlja ravnatelj osnovne škole u srcu naselja i predani tim učitelja, koji koriste antičku filozofiju Aristotela, Sokrata i Platona kako bi osnažili i potaknuli djecu na kritičko propitivanje mitologija rata i nasilja, narativa njihovih roditelja i vršnjaka, te ih u konačnici oslobodili okova vlastite okoline. 

REDATELJI:

Neasa Ní Chianáin jedna je od najistaknutijih dokumentaristica u Irskoj. Studirala je na Nacionalnom koledžu za umjetnost i dizajn u Dublinu te radila kao umjetnička direktorica na irskim igranim i televizijskih projektima prije nego što se posvetila dokumentarnom filmu 2001. godine. 

Režirala je devet dokumentarnih filmova, od kojih četiri dugometražna i jednu televizijsku seriju.

 

 

 

 

Shamira_Raphaëla.jpeg

Declan McGrath irski je redatelj, producent i montažer koji je radio na brojnim nagrađivanim dokumentarcima u produkciji irske televizije (TG4, BBCI NI, RTE Radio One). Predavao je film na Sveučilištu Queens u Belfastu, Institutu za Tehnologiju u Dundalku i Sveučilišnom koledžu Dublin. 

  

Autor je dviju knjiga o filmskoj praksi te redovito piše za američki filmski časopis Cineaste.  

 

Shamira_Raphaëla.jpeg

FESTIVALI I NAGRADE:

Međunarodni filmski festival u Dublinu 2022. – Nagrada Ljudska prava na filmu, Međunarodni filmski festival u Greenwichu 2022. – Posebno priznanje,  Međunarodni festival dokumentarnog filma u Thessalonikiju 2022. – Nagrada za najbolji film, Međunarodni festival dokumentarnog filma u Kopenhagenu (CPH:DOX) 2022., Međunarodni festival dokumentarnog filma u Münchenu 2022., Crossing Europe 2022. 

 

 DOKUart 2023.

Poveznice

Arhiva

O nama

Društvene mreže