Srijeda, 11.10., 20:00h

Kulturni i multimedijski centar Bjelovar

Ulaznice za projekcije 18. DOKUart festivala možete kupiti na blagajni Kulturnog i multimedijskog centra Bjelovar i online na web stranici www.kmcbj.hr

IŠČEKIVANJE KIŠE/ ANTICIPATION OF RAIN

Saudijska Arabija, Bangladeš, Nizozemska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka, Švicarska, Irska, 2022., 7 min 

REDATELJICA I SCENARISTICA: Naima Karim 

PRODUCENT: Mitch Turnbull

UMJETNIČKI DIREKTOR: Richard Tongeman

DIZAJNER ZVUKA: Henrik Oppermann

UMJETNICI VIRTUALNE STVARNOSTI: Lorna Inman, Naima Karim

SADRŽAJ

Iščekivanje kiše je multisenzorno iskustvo virtualne stvarnosti koje prikazuje dolazak monsunske oluje i poziva na globalnu suradnju uslijed klimatske krize. Radi se o vrlo osobnom djelu likovne umjetnice Naime Karim koje slavi promjenjivu ljepotu neba te ukazuje na simboliku oluje u njezinom rodnom kraju u Bangladešu. Južnoazijski monsun, nekoć za umjetnicu radosno, uzbudljivo i romantično iskustvo koje je simboliziralo nadu i novi početak, danas je uslijed drastičnih klimatskih promjena vrijeme straha i gubitka. 

REDATELJICA:

Naima Karim (1976., Dhaka, Bangladeš) nagrađivana je likovna umjetnica čiji radovi su izlagani diljem svijeta. Iščekivanje kiše njezin je prvi susret s produkcijom virtualne stvarnosti i trodimenzionalne umjetnosti. Studirala je likovne umjetnosti u Bangladešu i modni dizajn u Nizozemskoj. Trenutno živi i radi u Saudijskoj Arabiji. 

FESTIVALI I NAGRADE:

Međunarodni festival dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA) 2022., Beldocs 2023., Red Sea Film Festival 2022., Saudi Film Festival 2023.

 

Shamira_Raphaëla.jpeg

ZOVITE ME PLESAČEM/CALL ME DANCER

2023., Indija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Izrael, SAD, 84 min

REDATELJI: Leslie Shampaine. Pip Gilmour

MONTAŽERKA: Jennifer Beman

DIREKTORI FOTOGRAFIJE: Neil Barrett, Abhijit Datta 

PRODUCENTI: Leslie Shampaine, Priya Ramasubban, Cynthia Kane

KOPRODUKCIJA: ZDF, ARTE 

SADRŽAJ

Manish je mladi i talentirani ulični plesač iz Mumbaija koji sanja o profesionalnoj plesačkoj karijeri. Njegovi siromašni roditelji se tome protive želeći da njihov sin odabere sigurniji i tradicionalniji put. Spletom slučajnosti, Manish upoznaje drskog 70-godišnjeg izraelskog baletnog majstora koji će ga inspirirati i potaknuti da slijedi svoje snove. No, kada dobije konkurenciju u vidu drugog dječaka koji je privukao pažnju jedne od najboljih plesačkih škola, Manish shvati da mora pomaknuti svoje fizičke granice kako bi imao ikakve šanse za uspjeh. 

REDATELJICA:

Leslie Shampaine je nagrađivana američka redateljica i producentica. Tijekom svoje dvadesetogodišnje karijere, producirala je brojne dokumentarne filmove, kulturne i obrazovne serije za velike televizijske kuće kao što su PBS, Discovery Channel, National Geographic, CBS i Al Jazeera. 

Prije ulaska na televiziju, 13 godina je radila kao profesionalna baletna plesačica u SAD-u, Europi i Izraelu.

FESTIVALI I NAGRADE:

Međunarodni filmski festival u Berkshireu 2023. – Nagrada publike, New York Indian Film Festival 2023. – Nagrada za izvrsnost u režiji, Doc Edge Film Festival na Novom Zelandu 2023. – Nagrada Umjetnost pripovijedanja, Međunarodni filmski festival u Santa Barbari 2023., London Indian Film Festival 2023., Međunarodni festival ženskog filma Cascadia 2023. 

 

Shamira_Raphaëla.jpeg

 DOKUart 2023.

Poveznice

Arhiva

O nama

Društvene mreže