Subota, 07.10., 19:00h

Kulturni i multimedijski centar Bjelovar

Ulaznice za projekcije 18. DOKUart festivala možete kupiti na blagajni Kulturnog i multimedijskog centra Bjelovar i online na web stranici www.kmcbj.hr

DEZERTERI

Hrvatska, 2022., 46 min

REDATELJ I SCENARIST: Damir Markovina

SNIMATELJ: Krešimir Štulina

MONTAŽERKA: Dora Slakoper

PRODUCENT: Damir Markovina

PRODUKCIJA: ADU Zagreb

SADRŽAJ

Dezerteri su film o školskoj generaciji bosanskohercegovačke mladosti iz Mostara, pogođenoj razornim ratom na pragu njihove zrelosti. Njihovi doživljaji užasa rata i prognaničke priče iz devedesetih, sadržano u pismima upućenim redatelju ovog filma iz izbjegličkih kampova razasutih diljem Europe, suočavaju se s današnjim stanjem grada koji su bili prisiljeni napustiti. Film o nestaloj generaciji, egzilu, teškim izborima i odgovoru na najteže pitanje svakog rata: ostati ili bježati?

REDATELJ:

Damir Markovina rođen je 1973. godine u Beogradu. Diplomirao je filmsku i TV režiju (dokumentarni film) na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 2022., nakon završenog studija glume na istoj školi 2000. Nastupao je kao glumac u mnogim hrvatskim filmovima i televizijskim serijama. Filmski je redatelj, producent i pisac. 

Shamira_Raphaëla.jpeg

FESTIVALI I NAGRADE:

Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi 2022. – Najbolji dokumentarni film središnje i istočne Europe, Nagrada za najbolji dizajn zvuka; Filmski festival u Trstu 2023., ZagrebDox 2023. – Regionalna konkurencija – Posebno priznanje (Movies That Matter), Sarajevo Film Festival 2023. 

 

HORROR VACUI

Hrvatska, 2023., 24 min

REDATELJ, SCENARIST, SNIMATELJ: Boris Poljak

MONTAŽA: Damir Čučić

PRODUCENTI: Matko Burić, Hrvoje Selec

PRODUKCIJA: Hrvatski filmski savez

SADRŽAJ

Pojam Horror vacui, strah od praznog prostora, upotrebljava se kao metafora za izražavanje straha od neizvjesne budućnosti, koja proizvodi osjećaj tjeskobe i usamljenosti. Kroz duge, asocijativno povezane kadar-sekvence, film upozorava na rastuću militarizaciju u svijetu i posljedice koje ima na ljudsku psihu. Budući da u filmu ne postoje odrednice vremena i mjesta događanja, pokazuje da se u globaliziranom svijetu sve može dogoditi bilo gdje i bilo kada.

REDATELJ: 

Boris Poljak (Split, 1959) jedan je od najistaknutijih hrvatskih eksperimentalnih i dokumentarnih autora, hvaljen snimatelj i direktor fotografije. Dugogodišnji član Filmskog kluba Split i jedan od pokretača Split Film Festivala – međunarodnog festivala novog filma i videa. Od 1989. radi kao profesionalni direktor fotografije. Snimio je više od pedeset filmova kratkog i dugog metra te osvojio osam nacionalnih nagrada za najbolju kameru. 

 

FESTIVALI I NAGRADE:

Međunarodni filmski festival u Rotterdamu 2023., ZagrebDox 2023. – Regionalna konkurencija – Mali pečat, Dani hrvatskog filma 2023. – Grand Prix za najbolji film festivala

 

 DOKUart 2023.

Poveznice

Arhiva

O nama

Društvene mreže