Srijeda, 05.10., 20:00h

Kulturni i multimedijski centar Bjelovar

VEĆE OD TRAUME

Hrvatska, 2022., 90 min

REDATELJICA: Vedrana Pribačić

SCENARISTICE: Vedrana Pribačić, Mirta Puhlovski

SNIMATELJ: Dario Hacek

MONTAŽERKA: Marta Broz

PRODUCENTICA: Mirta Puhlovski 

PRODUKCIJA: Metar60

SADRŽAJ

Tijekom tri godine film prati stanja i doživljaje triju žena silovanih u Domovinskom ratu, kao i proces njihovog osnaživanja kroz iznošenje potresnih životnih priča. Marija osjeća da ne zaslužuje biti slobodna, Katica se panično boji i najmanje promjene. Ana se osjeća kao malo, usamljeno pače, izolirano od svih. Ona je jedina Srpkinja u grupi, a pitanje nacionalnosti i dalje je breme koje tišti naše protagonistice. Činjenica da su sve silovali srpski vojnici ne umanjuje nepovjerenje grupe prema Ani… Sada one otkrivaju tko bi mogle biti bez traume s kojom se identificiraju, što im mijenja živote i odnose.

REDATELJICA:

VEDRANA PRIBAČIĆ hrvatska je novinarka, redateljica i scenaristica rođena 1977. Magistrirala je političke znanosti i članica je Hrvatskog društva filmskih djelatnika. Do 2013. radila je kao novinarka, TV izvjestiteljica i urednica na raznim hrvatskim i međunarodnim TV kućama: OTV, NOVA TV, RTL, CNN World View. Potom je napisala nekoliko scenarija za dokumentarne i kratke filmove, a 2016. je režirala nagrađeni dokumentarac Tvornica je naša!. Zanima je stanje svijeta u kojem živi, a snimajući dokumentarne filmove, želi pridonijeti pozitivnim promjenama koje pokreću obični ljudi. Veće od traume njezin je prvi dugometražni dokumentarac.

 

FESTIVALI I NAGRADE: 

Hot Docs 2022., ZagrebDox 2022. – Posebno priznanje, nagrada publike, Dani hrvatskog filma 2022. – Nagrada za etiku i ljudska prava, Posebno priznanje (dokumentarni film), Nagrada publike, Sarajevo Film Festival 2022. Nagrada za ljudska prava

 

 DOKUart 2023.

Poveznice

Arhiva

O nama

Društvene mreže