Nedjelja, 02.10., 20:00h

Kulturni i multimedijski centar Bjelovar

BABAJANJA

Hrvatska, 2022., 13 min 

REDATELJ I SCENARIST: Ante Zlatko Stolica 

MONTAŽERKA: Iva Ivan

PRODUCENT: Tibor Keser 

PRODUKCIJA: Restart

SADRŽAJ

Babajanja je kratki horor-esej u kojemu narator pokušava pronaći misterioznu ženu koje se plašio kao dječak. Prekapajući po sjećanjima, snovima i zaboravljenim horor filmovima, nastoji otkriti tko je ona i gdje se danas nalazi. U istragu uključuje obitelj, rodbinu, stanovnike sela. Nitko od njih nije posebno raspoložen da pomogne, ali prikupljajući sve više podataka o njoj, narator je sve bliže tome da je konačno susretne.

REDATELJ:

ANTE ZLATKO STOLICA rođen je 1985. u Splitu. Diplomirao hrvatski jezik i filozofiju. Autor je nekoliko kratkih dokumentarnih i igranih filmova; koscenarist je i glumac Kratkog izleta, dobitnika Zlatne arene za najbolji film 2017. Autor je zbirke priča Blizina svega (Fraktura, 2020.). Živi i radi u Zagrebu.

FESTIVALI I NAGRADE:

ZagrebDox 2022., Sarajevo Film Festival 2022. 

 

DIDA

Švicarska, 2021., 78 min

REDATELJI I SCENARISTI: Nikola Ilić, Corina Schwingruber Ilić

MONTAŽERKA: Myriam Flury

PRODUCENTI: Franziska Sonder, Karin Koch

PRODUKCIJA: Dschoint Ventschr Filmproduktion AG

SADRŽAJ

Prije 15 godina Nikola je odlučio slijediti svoje srce i rodnu Srbiju zamijeniti Švicarskom. Otada je njegov život podijeljen između dviju zemalja i triju žena: njegove majke Dide, bake i supruge. Njegova majka ima poteškoće s učenjem i oduvijek ovisi o baki. Kako je baka stara, Nikolu Beograd zove kući. Redatelj ne želi iznevjeriti svoju majku, ali se također ne želi odreći svog života u Švicarskoj. To će ga dovesti do moralne dileme: kako bi mogao pomoći majci da živi neovisan život, a da pritom ne izgubi svoj. Dida je dirljiv i zabavan dokumentarac o sinu koji pokušava ući u bakine cipele.

REDATELJI:

NIKOLA ILIĆ (1977.) je redatelj i snimatelj koji živi između Srbije i Švicarske. 2010. godine diplomirao je video na Školi za umjetnost i dizajn u Luzernu. S redateljicom Corinom Schwingruber Ilić režirao je filmove Kod Ćoška (2013) i Just Another Day in Egypt (2015). Njegov recentni kratkometražni film Rakijada (2016) prikazan je i nagrađivan diljem svijeta. 

 

CORINA SCHWINGRUBER ILIĆ (1981.) studirala je na Umjetničkoj akademiji u Baselu, Beogradu i na Školi za umjetnost i dizajn u Luzernu. Režirala je niz kratkih dokumentarnih filmova s Nikolom Ilićem i Thomasom Horatom. Njezin film All Inclusive (2018) bio je festivalski hit i prikazan je na nizu uglednih festivala (Venecija, Sundance, Toronto…).

 

FESTIVALI I NAGRADE :

Visions du Réel 2021., Beldocs 2021., DOK Leipzig 2021., ZagrebDox 2022., Thessaloniki International Documentary Film Festival 2022., Crossing Europe 2022. …

 DOKUart 2022.

Poveznice

Arhiva

O nama

Društvene mreže

17.dokuart