Četvrtak, 06.10., 20:00h

Kulturni i multimedijski centar Bjelovar

BRATSTVO / BROTHERHOOD

Češka, Italija, 2021., 97 min

REDATELJ: Francesco Montagner 

SCENARISTI: Francesco Montagner, Alessandro Padovani 

MONTAŽA: Valentina Cicogna, Klára Tasovská, Jorge Sánchez Calderón

KAMERA: Prokop Souček

PRODUCENTICA : Pavla Janoušková Kubečková

PRODUKCIJA: nutprodukce (Češka Republika), Nefertiti Film (Italija)

SADRŽAJ

Jabir, Usama i Uzeir tri su mlada brata iz Bosne, iz stočarske obitelji. Odrasli su u sjeni oca Ibrahima, radikalnog islamističkog propovjednika. Kada Ibrahim bude osuđen na dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog sudjelovanja u ratu i terorizmu, braća odjednom ostaju sami. Odsutnost očevih zahtjeva i strogih zapovijedi drastično im mijenja život, a oni istražuju svoju novostečenu slobodu na teškom putu prema odrastanju. Odrastanje nikada još nije bilo tako iscrpljujuće ili intimno kao kad ih gledamo dok se bore, svađaju, suočavaju međusobno i s vlastitim identitetima koji nam se razvijaju pred očima.

REDATELJ:

 

FRANCESCO MONTAGNER rođen je u Italiji, a studirao je režiju dokumentarnog filma na slavnoj praškoj školi FAMU. Godine 2014. režirao je, snimio i producirao Animata Resistenza, svoj dugometražni dokumentarni prvijenac o životu i djelu slavnog talijanskog animatora Simonea Massija. Film je predstavljen na 71. venecijanskom festivalu gdje je osvojio nagradu Venice Classics za najbolji dokumentarni film o kinematografiji. Montagner je nedavno dovršio svoj drugi dugometražni dokumentarac Bratstvo. Predaje na FAMU u Pragu.

 

FESTIVALI I NAGRADE: 

 

Locarno International Film Festival 2021. – Nagrada Zlatni leopard za najboljeg redatelja u usponu, Ji.hlava International Documentary Film Festival 2021. – Nagrada za najbolju režiju i kameru, Rotterdam International Film Festival 2022., CPH:DOX 2022., ZagrebDox 2022., …

 

 

 DOKUart 2023.

Poveznice

Arhiva

O nama

Društvene mreže