Četvrtak, 23.09., 20:00h

Kulturni i multimedijski centar Bjelovar

UTAKMICA/THE GAME

Švicarska, 2020., 17 min

REDATELJ: Roman Hodel

SNIMATELJI: Lukas Gut, Ramon Koenigshausen

MONTAŽERI: Rolf Hellat, Ramon Hodel

PRODUCENTI: Franziska Sonder, Urs Augstburger

SADRŽAJ

Nogometni sudac mora biti posvuda, sve vidjeti i ostati uz loptu svih 90 minuta. Svaka je njegova odluka pod povećalom komentatora, igrača, koji osporavaju svako fućkanje kao da se radi o neoprostivoj nepravdi i tog višeglavog čudovišta – navijača. Osim što su pod stalnim pritiskom, suci na utakmici moraju pretrčati i do jedanaest kilometara. Utakmica prati jedan od važnijih susreta prve švicarske lige s gledišta svjetski poznatog suca Fadayija Sana. Uz njega proživljavamo uspone i padove koji se događaju za vrijeme utakmice, otkrivamo što znači zaraditi poštovanje na terenu i kako je upravljati energijom cijelog stadiona.

REDATELJ:

ROMAN HODEL rođen je 1989. u Zurichu, studirao je Odsjeku za vidoe Škole za umjetnost i dizajn u Luzernu /HSLU/ i radi kao redatelj i snimatelj. Njegov kratki film Bluelight /2014./ imao je premijeru na Međunarodnom festivalu kratkog filma u Winterthuru, a „Utakmica“ je svoju svjetsku premijeru imala na 77. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji. 

FESTIVALI I NAGRADE:

Hamptons International Film Festival 2020. nagrada za najbolji kratki dokumentarac, Zurich Film Award 2020. najbolji kratki film, Sulmona International Filmfestival 2020. – najbolji dokumentarac, najbolja montaža, Cairo International Film Festival 2020. posebna nagrada žirija, Fargo Film Festival – najbolji kratki dokumentarac, najbolja kamera…

MOJA BAKA S MARSA/MOYA BABUSHKA S MARSA

Bjelorusija, Ukrajina, Estonija, 2018., 83 min 

REDATELJ: Alexander Mihalkovich

SNIMATELJ: Siarhei Kanaplianik

PRODUCENTI: Volia Chajouskaya, Igor Savychenko

SADRŽAJ

Bakica Zina podrijetlom je iz Ukrajine, ali zbog trenutačne političke situacije ostala je na Krimu koji su okupirali Rusi. Odvojena od obitelji živi u zaboravljenom gradu na obali dok pokušava donijeti odluku treba li ostati ili otići. Zvuci ruske suvremene glazbe i folk pjesama pojačavaju atmosferu izbjegličkog grada viđenog kroz osjetljivu leću ispunjenu sentimentalnošću. Ali posljedice nezadovoljavajuće političke situacije sveprisutne su na ovome mjestu, koji izgleda poput drugog planeta. Način na koji redatelj bilježi Zinin odnos s prijateljima i obitelji odaje duboko poštovanje prema ovoj starici, njezinu životnu mudrost i iskustvo.  „Nakon aneksije Krima moja stara ukrajinska baka Zina morala se suočiti s činjenicom života na „novom planetu“. Mnogo je razloga zbog kojih je kucnuo čas da donese ključnu odluku“. A. Mihalkovich

REDATELJ:

ALEXANDER MIHALKOVICH /1984./ potječe iz Minska, u Bjelorusiji.  2016. je diplomirao na međunarodnom studijskom programu DocNomads. Fokusira se na dugogodišnje projekte s kojima osjeća blisku osobnu povezanost. Nakon što je snimio nekoliko kratkih dokumentaraca, svojim debitantskim naslovom Moja baka s Marsa osvojio je Docu Talent Award 2018. godine.

 DOKUart 2021.

Poveznice

Arhiva

O nama

Društvene mreže