Ponedjeljak, 20.09., 20:00h

Kulturni i multimedijski centar Bjelovar

SRETAN BOŽIĆ, YIWU/ MERRY CHRISTMAS YIWU

Švedska, Srbija, Njemačka, Francuska, Belgija, Katar 2020., 94 min
REDATELJ I SCENARIST: Mladen Kovačević

SADRŽAJ

Komunistički ideali odavno su izgubili na vrijednosti u Yiwuu, gradu sa 600 božićnih tvornica gdje se Božić kakav poznajemo proizvodi za cijeli svijet. S rastućim plaćama, radnici si sada mogu priuštiti najnovije iPhone, ali još uvijek žive u pretrpanim spavaonicama. Svi su migranti u vlastitoj zemlji, nostalgični za nekim udaljenim mjestom, kojima nedostaju obitelji koje su ostavili u rodnim gradovima, prijatelji i ljubavnici kojima se vraćaju kad krenu kući na praznike. Mlada generacija već je umorna od sati u tvornici, kemikalija i šljokica i ne mari za želje svojih roditelja o boljem školovanju. Zarobljeni između kineske tradicije i novotkrivenog kineskog sna žele svoj vlastiti posao, biti bogati, neovisni, zaljubljeni.

REDATELJI:

MLADEN KOVAČEVIĆ se nakon studija režije igranog filma u Londonu i Cape Townu,  predano posvetio dokumentarnim filmovima (2017. je završio Eurodoc). Njegova poetika korijene vuče iz jednostavnosti realizma, a njegovi filmovi istražuju različite stilove posebnim dramatskim strukturama i nekonvencionalnim pristupom naturalističkoj estetici. Njegove su filmove prikazivali festivali Visions du Réel, IDFA, Hot Docs, CPH:DOX, FIDMarseille, osvajali su nagrade, distribuirali se i prikazivali međunarodno.

NAGRADE I FESTIVALI:

Sarajevo IFF 2020. – Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film, Rotterdam IFF 2020, IDFA 2020., Hot Docs 2020. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi, Doclisboa, Međunarodni festival dokumentarnog filma u Montrealu RIDM…

 

 DOKUart 2022.

Poveznice

Arhiva

O nama

Društvene mreže

17.dokuart