16. DOKUart festival 18.-24. rujna 2021. 

Nagrada publike za “Ljubav oko svijeta” dok je priznanje Žirija mladih

pripalo “Derištima”

“Ljubav oko svijeta” Anđele i Davora Rostuhara bjelovarska publika izabrala je kao najbolji film 16. izdanja DOKUart festivala dokumentarnog filma.


Emotivni dokumentarni putopis svjetskih putnika iz Zagreba u kojem su donijeli 33 priče o
ljubavi i braku, izazovima i borbama, usponima i padovima sa svih strana svijeta prikazan
je odmah na otvaranju festivala, no do kraja ga niti jedan film nije uspio dostići.

Vrlo blizu je bio “Agent krtica” Čileanke Maite Alberdi koji je ove godine zaslužio nominaciju za Oscara za najbolji dokumentarni film. Netipični špijun odnosno 83-godišnji Sergio koji je silom prilika postao tajni agent u staračkom domu također se zavukao pod kožu bjelovarskoj publici koja mu je svojim glasovima dodijelila drugo mjesto.

Treće i četvrto mjesto pripala su dvama kratkim filmovima, “Šatoru 113, Idomeni” Švicarca Henrija Marbachera te “Zlatnoj dugmadi” Rusa Alekseja Jevstignjejeva. “Zlatna dugmad” bio je i jedan od četiri kratka filma prikazanih posljednje festivalske večeri u kino dvorani Kulturnog i multimedijskog centra u Bjelovaru.

Prikazani su i “Bashkimi United” Švicarca Lassea Lindera, “Mir naše gospe” Crnogorca Vladimira Perovića te “J…no posvojena” Norvežanke Nore Nivedite Tvedt. Upravo tom filmu je Žiri mladih dodijelo posebno priznanje, a kad već u Bjelovar nije uspjela stići sama autorica, nagradu je preuzeo veleposlanik Kraljevine Norveške u Hrvatskoj, Haakon Blankenborg.


Glavnu nagradu Žiri mladih koji je bio sastavljen od šest učenika bjelovarske gimnazije
dodijelio je pak nizozemskom filmu “Derišta”. Ukupno je u sedam dana festivala prikazano 13 filmova od čega čak šest hrvatskih premijera, a bjelovarska publika je proteklog tjedna mogla uživati u presjeku najboljeg od najboljeg svjetske dokumentaristike koji je izabrala selektorica Rada Šešić.

Prikazani su i ove godine u Bjelovaru filmovi doslovno sa svih strana svijeta, održano je predavanje za srednjoškolce, autori dokumentarnih filmova stigli su u Bjelovar kako bi predstavili svoja djela.

Posljednje večeri festivala u Bjelovar je stigla i mlada hrvatska režiserka Dalija
Dozet kako bi predstavila film u nastajanju “Lekcije mog tate”.

 
 

 DOKUart 2022.

Poveznice

Arhiva

O nama

Društvene mreže

17.dokuart