Četvrtak, 15.07., 21:00h

DRVO / WOOD (HRVATSKA PREMIJERA)

Austrija, 2020., 96 min
REDATELJICE: Monica Läzurean-Gorgan, Michaela Kirst, Ebba Sinzinger
SNIMATELJI: Attila Boa, Jakub Bejnarowicz, Jörg Burger, Lukas Gnaiger, Jerzy Palacz
MONTAŽERI: Roland Stöttinger, Andrea Wagner
PRODUCENTI: Vincent Lucassen, Ebba Sinzinger, Monica Läzurean-Gorgan, Adrian Sitaru Tomas Tielsch

SADRŽAJ: Od sibirske tajge, preko prvobitnih šuma u Rumunjskoj do drevnih šuma Perua – širom svijeta milijarde dolara zarađuju se ilegalnom sječom. Potrošači prvog svijeta sretni su zbog niskih cijena sirovine i gotovog namještaja, ali će nesumnjivo biti šokirani kad otkriju podrijetlo tih dobara. Alexander von Bismarck praprapra nećak željeznog kancelara, na tragu je drvnoj mafiji već desetljećima. Kao šef Agencije za okoliš u Washingtonu neumorno putuje. Ne srami se mijenjati svoj identitet i koristiti tajna tehnološka dostignuća kako bi otkrio ilegalne aktivnosti.
Zna kako se močvara kriminala ne može isušiti dok su god korumpirani političari i vlastodršci indiferentni prema takvim ilegalnim aktivnostima.

REDATELJICE:
MONICA LÄZUREAN-GORGAN bila je jedan od producenata filma Ne diraj me, dobitnika Zlatnog medvjeda. Sa svojom novoosnovanom kompanijom Manifesto producirala je pobjednički film Sundance festivala 2020. Acasa, my home. Uspješno je režirala film Dah, najbolji film Let’s Cee i Sarajevo film festivala.

MICHAELA KIRST dugogodišnja njujorška novinarka u ured Saga filma stigla je 2011. Radila je dokumentarce za kino i televiziju i kao redateljica i kao producentica. Njezini filmovi osvajali su mnogobrojne nagrade.
EBBA SINZINGER je producentica, scenaristica i redateljica. Filmovi koje je producirala osvajali su nagrade u Berlinu, Veneciji i Locarnu. Za svoj redateljski rad 1997. godine dobila je godišnju nagradu za kulturu Gornje Austrije.

FESTIVALI I NAGRADE:

CPH:DOX svjetska premijera, Diagonale ’20, HotDocs 2020., Tiff, Sarajevo film festival, Visioni dal mondo Milano 2020., nagrada žirija u međunarodnoj konkurenciji.

 DOKUart 2022.

Poveznice

Arhiva

O nama

Društvene mreže

17.dokuart