Nedjelja, 19.09., 20:00h

Kulturni i multimedijski centar Bjelovar

DJEČJI GRADONAČELNIK/DE KINDERBURGEMEESTER

HRVATSKA PREMIJERA

Nizozemska, 2017., 15 min

REDATELJICA: Susan Koenen

SNIMATELJI: Perre Rezus, Stefano Bertacchini

MONTAŽERKE: Sonja ten Boom, Susan Koenen

PRODUCENT: Albert Klein Haneveld

SADRŽAJ

Yassine, ambiciozan jedanaestogodišnjak marokansko-nizozemskog podrijetla, želi pobijediti predrasude. Zbog toga postaje dječji gradonačelnik. U Nizozemskoj su Marokanci na lošem glasu. Yassine pati zbog tih predrasuda. Ali ima sjajan plan da bi riješio problem. Postajući gradonačelnikom njegov će se glas snažnije čuti, a on ga zna upotrijebiti. Čak pokušava razgovarati s Aboutalebom, svojim idolom, prvim marokanskim gradonačelnikom u Nizozemskoj.

REDATELJICA:

SUSAN KOENEN rođena je 1974. u Nizozemskoj. Od svoje dvadeset i pete godine radi kao dokumentaristica posebno se posvećujući nepoznatim ljudima koji zaslužuju postati poznati. Većina njezinih filmva govori o osobnoj hrabrosti: npr. Ja sam djevojčica /2010. o djevojčici u tijelu dječaka, Laura & Anne zauvijek /2008./ o snažnoj vezi između dviju prijateljica od kojih jedna umire od lukemije itd.

FESTIVALI I NAGRADE:

Nagrada žirija za najbolji kratki dokumentarac – Eurovision Filmfestival Palermo 2018.

 

 

OVA KIŠA NIKAD NEĆE PRESTATI/ THIS RAIN WILL NEVER STOP

HRVATSKA PREMIJERA

Ukrajina, Latvija, Njemačka, Katar, 2020., 102 min

REDATELJICA: Alina Gorlova

SNIMATELJ: Vyacheslav Tsvetkov

MONTAŽERI: Olha Zhurba, Simon Mozgovyi, Alina Gorlova

PRODUCENT: Maksym Nakonechnyi

SADRŽAJ

Nakon što je pobjegla od rata u Siriji, obitelj Suleyman razbacana je po Europi. Lazgan sa svojom obitelji živi u Ukrajni, ali njegov brat Koshnhav je u Njemačkoj dok je treći brat u kurdskom Iraku, a četvrti je ostao u Siriji. Film vodi publiku na snažno, vizualno atraktivno putovanje kroz beskonačni ciklus čovječanstva između ratova i mira. Pratimo dvadesetogodišnjeg Andriya Suleymana dok pokušava osigurati održivu budućnost balansirajući između gubitaka u oružanim sukobima. Od sirijskog građanskog rata do sukoba u Ukrajini, Andriyeva egzistencija je obilježena prividno beskonačnom izmjenom života i smrti.

REDATELJICA:

ALINA GORLOVA je redateljica i filmska montažerka. Rođena je i živi u Ukrajini. Diplomirala je na kijevskom Karpenko-Kary Nacionalnom sveučilištu  za kazalište, film i televiziju. Režira dokumentarce, ali okušala se i u igranim kratkim formama, te reklamama. Svoj prvi cjelovečernji dokumentarac predstavila je 2016. godine.

FESTIVALI I NAGRADE:

IDFA 2020. – najbolji debitantski film, Festival dei popoli 2020. najbolji cjelovečenji film, Las Palmas 2021. – nagrada Golden Lady Harimaguada Award, goEast 2021. Zlatni ljiljan za najbolji film, One World 2021. glavna nagrada žirija…

 

 

 DOKUart 2023.

Poveznice

Arhiva

O nama

Društvene mreže