Srijeda, 22.09., 20:00h

Kulturni i multimedijski centar Bjelovar

DERIŠTA/PUNKS

Nizozemska, 2019., 92 min

REDATELJICA, SCENARISTICA I SNIMATELJICA: Maasja Ooms

MONTAŽER: Sander Vos

PRODUCENTICA. Wilemijn Cerutti

SADRŽAJ

Roditelji, koji više ne znaju kako izaći na kraj sa svojim tinejdžerima zadnju nadu vide u stavljanju djece pod privremeni nadzor. Boraveći na udaljenoj farmi u Francuskoj, ti nemogući tinejdžeri sada će se morati dovesti u red uz pomoć pedagoga. Ako imalo žele priliku za sretan život, morat će sudjelovati u iskrenim i bolnim razgovorima. Mitchel će trebati pronaći zajednički jezik s ocem, no možda se već previše toga dogodilo otkako mu je umrla majka. Jahlano je u drugačijoj situaciji: više ne smije živjeti s majkom i mora se pomiriti s tim gubitkom. Mike se pak pokušava nositi s predodžbom da “nije baš svoj”. Dok ih redateljica Maasja Ooms snima, tinejdžeri pokušavaju ukrotiti svoje demone uz pomoć glazbe i terapije, no problemi iz prošlosti ponovno izlaze na površinu. Ovo je intiman i iskren portret mladih ljudi u kojem nam oni pokazuju svoju najranjiviju stranu.

REDATELJICA:

MAASJA OOMS rođena je 1968. godine u Amsterdamu. Stekla je fotografsko obrazovanje u Hagu i Amsterdamu, a potom studirala filmsku umjetnost na Akademiji za film i televiziju Touch. Tijekom 15 godina radila je kao snimateljica, a onda se počela baviti i montažom. Godine 2013. započela je veliki istraživački projekt temeljen na opservaciji međuljudskih odnosa, na temelju čega su nastala dva filma koja je sama režirala, snimila i montirala: Tussen Mensen (2015) i Alicia (2017). Derišta (2019) joj je najnoviji dokumentarni film.

FESTIVALI I NAGRADE:

IDFA 2020. nagrade za najbolju montažu i za najbolju kameru, posebno priznanje za najbolji nizozemski film, DocPoint Helsinki 2020., Thessaloniki Documentary Festival 2020., Docudays 2020. posebno priznanje, DOKfest Munchen…

 DOKUart 2023.

Poveznice

Arhiva

O nama

Društvene mreže