Petak, 24.09., 20:00h

Kulturni i multimedijski centar Bjelovar

BASHKIMI UNITED

HRVATSKA PREMIJERA

Švicarska, 2018., 10 min

SCENARIST, REDATELJ I MONTAŽER: Lasse Linder

SNIMATELJ: Dejan Barac

SADRŽAJ

U svojoj brijačnici Bashkim popravlja frizure i srca. Dijeli svoju životnu filozofiju sa svojim klijentima koje tretira poput gostiju i otkriva im svoj novi projekt: snimanje filma. Kao redatelj i protagoinist transformira se iz marginalne figure u glavnog junaka u estetskom istraživanju velikih životnih pojmova.

REDATELJ:

LASSE LINDER rođen je 1994. u St. Gallenu. Nakon kratkog studija njemačkog jezika počeo je raditi kao filmski montažer. Njegov kratki film Psilocybin 2015. nominiran je nagradu publike na online natjecanju Zurichog filmskog festivala. Od 2016. do 2019. završio je preddiplomski studij Videa i režije na Fakultetu primjenjenih znanosti i umjetnosti u Luzernu, nakon čega snima  nove dokumentarne filmove. 2019. snima dokumentarac „Sve su mačke sive noću“ koji je nagrađen na festivalima u Torontu i Locarnu. 

FESTIVALI I NAGRADE:

22.Međunarodni dani kratkog filma Winterthur (Švicarska)posebno priznanje,

33. FIFF – Međunarodni filmski festival Fribourg (Švicarska) posebno priznanje,

43. Dani švicarskog filma mladih – nagrada publike, 8. Ostschweizer Kurzfilmwettbewerb – pobjednik, DokuFest Prizren, Eastern Neighoburs Film Festival….

 

J***NO USVOJENA / FUCKING ADOPTED 

HRVATSKA PREMIJERA

Norveška, 2020., 23 min

REDATELJICA: Nora Nivedita Tvedt

SADRŽAJ

Therese i Nora dvije su tamnopute djevojke usvojene iz Indije. Nora poziva Therese da uđe u kutiju i po prvi put razgovara o usvajanju…

REDATELJ:

NORA NIVEDITA TVEDT /rođena 1998./ redateljica je filma. Usvojena je iz Indije i odrasla je u obalnom selu Naersnens u Norveškoj. Studirala je kreativnu režiju dokumentaraca na Norwegian Filmschool gdje je diplomirala 2020. Ovo je njezin diplomski film. 

 

 FESTIVALI I NAGRADE:

Bergen International Film Festival 2020.

 

 

ZLATNA DUGMAD/THE GOLDEN BUTTONS

HRVATSKA PREMIJERA

Rusija, 2020., 20 min.

REDATELJ I SCENARIST: Alexey Evstigneev

SNIMATELJI: Alex Evstigneev, Liza Popova

MONTAŽERKA: Sasha Gusarova

PRODUCENT: Alex Kozmenko

SADRŽAJ

2018. ruski predsjednik Vladimir Putin osnovao je nacionalnu gardu, čiji je zakonski zadatak osigurati javni red, boriti se protiv ekstremizma i terorizma. U stvari, ta je organizacija izravno podređena Putinu i angažiraju je kako bi ugušila one koji se suprostave njegovu režimu. Ovo je škola gdje časnici počinju svoju karijeru kao mladi kadeti.

REDATELJ:

ALEX EVSTIGNEEV je rođen u Rusiji. Studirao je dokumentarni film na Ruskom državnom sveučilištu za kinematografiju /VGIK/ pod mentorstvom Viktora Lisakovicha i Alexeya Geleyna. Njegov studentski film The Track imao je premijeru na Dok Leipzigu a njegov sljedeći film Zlatna dugmad osvojio je srebrnog zmaja na 60. Krakow Film Festivalu. Alex snima dokumentarce, animirane i kratke filmove, reklame i glazbene videospotove.

FESTIVALI I NAGRADE:

Krakow Film Festival 2020., The European Film Awards – nominacija za najbolji kratki film, IDFA 2020.

   

  MIR NAŠE GOSPE

  Crna Gora, 2020., 18 min

  REDATELJ, SCENARIST I PRODUCENT: Vladimir Perović

  SNIMATELJ: Ivan Čojbašić

  MONTAŽER: Aleksandar Uhrin

  SADRŽAJ

  Junak priče mjesto je smirenosti, čistoće i spokoja, pet stoljetno svetište na usamljenom stjenovitom otočiću. Danas se suočava s čudnim, višestrukim antagonizmom: brzinom, metežom, površnošću i taštinom života modernog doba. Nebesko nastuprot svjetovnom, privremeno nasuprot vječnom, materijalno nasuprot duhovnom.

  REDATELJ:

  VLADIMIR PEROVIĆ /1955. Cetinje, Crna Gora/ diplomirao je filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Njegovi su kreativni dokumentarci prikazani na festivalima diljem svijeta i do sada su osvojili 103 nagrade. Kao free lancer radio je s nekoliko producenata u Srbiji i Crnoj Gori. Gostujući je profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti u Cetinju, selektor dokumentarnog dijela Montenegro Film Fesitvala u Herceg Novom, FESTEF-u, Kučevo u Srbiji, Festivalu etnološkog filma u Beogradu. Živi u Beogradu i snima filmove u Srbiji i Crnoj Gori.tove.

  FESTIVALI I NAGRADE:

  Sarajevo FF 2020., DokuFest 2021., Eastern Neighboours Film Festival 2020.,Festival mediteranskog filma Split 2021.

    

    DOKUart 2022.

   Poveznice

   Arhiva

   O nama

   Društvene mreže

   17.dokuart