Petak 11.10, 19:30h

AMBASADOROVA SUPRUGA / THE AMBASSADOR’S WIFE

Švedska, Burkina Faso, 2018., 16 min

REDATELJICA I MONTAŽERKA: Theresa Traore Dahlberg

SNIMATELJICA: Iga Mikler

PRODUCENTICA: Theresa Traore Dahlberg/Theresa Traore Dahlberg

Productions

SADRŽAJ: Odmjereni portret veleposlanikove žene duhovit je, ali i kritički prikaz neokolonijalnih odnosa, struktura moći i klasnih i rodnih razlika. Supruga francuskog veleposlanika u gradu Ouagadougouu u Burkini Faso se dosađuje. Svako toliko zaigra partiju tenisa ili otpliva nekoliko dužina u svom privatnom bazenu. Nekoć je sanjala o tome da postane operna diva, ali sad vježba svoj repertoar, iako zna da nikada neće nastupati pred velikom publikom. Nikakva karijera ne dolazi u obzir jer ženama ambasadora nije dozvoljeno raditi. Redateljica Theresa Traore Dahlberg, koja je dio djetinjstva provela u Burkini Faso, u snažnim i stiliziranim prizorima razotkriva loše strane privilegiranog života. Ovaj odmjereni portret veleposlanikove žene duhovit je, ali i kritički prikaz neokolonijalnih odnosa, struktura moći i klasnih i rodnih razlika.

Redateljica: THERESA TRAORE DAHLBERG rođena je 1983. godine u Švedskoj. Diplomirala je na Stockholmskoj akademiji dramske umjetnosti, a potom je magistrirala likovnu umjetnost na Kraljevskoj akademiji umjetnosti u Londonu. Djevojke iz Ouage (2017.) njezin je dugometražni dokumentarni prvijenac. 

FESTIVALI I NAGRADE: IDFA 2018., Međunarodni filmski festival u Torontu 2018., Festival židovskog filma u Hong Kongu 2018., Festival izraelskog filma u Chicagu 2018.

PLAYING MEN

Slovenija, Hrvatska, 2017., 60 min

REDATELJ: Matjaž Ivanišin

SNIMATELJ: Gregor Božič

MONTAŽER: Matic Drakulič

PRODUCENTI: Marina Gumzi/ Nosorogi

Vanja Jambrović, Tibor Keser/ Restart

SADRŽAJ: “Playing Men” esejistički je dokumentarni film o mediteranskim muškarcima, koje promatra kroz njihove igre i odnose među igračima. Film je strukturiran kao dnevnik putovanja po jugu Europe (Slovenija, Hrvatska, Italija i Turska) te predstavlja muškarce, mlade i stare, koji se sastaju baš kao što su se i njihovi preci sastajali – kako bi igrali igre. No, tijekom snimanja igrača, redatelj filma iznenada pada u duboku kreativnu krizu i okreće kameru prema sebi pa se film pretvara u razigranu osvetu apsurdnosti.

Redatelj: MATJAŽ IVANIŠIN rođen je 1981. godine u Mariboru u Sloveniji. Studirao je filmsku režiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Ljubljani (AGRFT). Diplomirao je 2007. godine i otad radi kao nezavisni redatelj. Njegov film Karpotrotter (2013) eksperimentalni je film ceste i posveta kultnom jugoslavenskom redatelju crnog vala Karpu Godini. Playing Men njegov je dugometražni dokumentarni prvijenac, a premijeru je imao u konkurenciji na festivalu FID Marseille 2017. godine.

 

FESTIVALI I NAGRADE: FID Marseille 2017. – međunarodna nagrada Georges De Beauregard, Filmski festival u Pančevu 2017. – posebno priznanje, Festival slovenskog filma 2017. – najbolji dokumentarni film, Sarajevo Film Festival 2017., Međunarodni filmski festival Entrevues u Belfortu 2017.

14.DOKUart

Poveznice

Arhiva

O nama

Društvene mreže