SUBOTA, 30.9.2017.

HRVATSKA PREMIJERA
DJECA GOSPOĐICE KIET/ DE KINDEREN VA JUF KIET      
Nizozemska, 2016. , 115 min
redatelji: Petra Lataster-Czisch & Peter Lataster
snimatelj: Peter Lataster
montažer: Mario Steenbergen
producent: Marty de Jong
produkcijska kuća: Lataster&Films filmproductie

sadržaj:
Učenici gospođice Kiet tek su stigli u Nizozemsku. Mnogi od njih su izbjeglice. Sve im je novo i zbunjujuće. Neki su u početku svadljivi i tvrdoglavi. Ali, sigurna ruka gospođice Kiet, koja je uz to puna ljubavi, donosi im mir i u njima budi zanimanje. Ona ih ne uči samo čitati i pisati na nizozemskom, nego ih također uči međusobnom poštovanju i zajedničkom rješavanju problema. Djeca polako razvijaju vještine i stječu samopouzdanje.

PETER LATASTER odrastao je u umjetničkoj obitelji u Amsterdamu i s petnaest godina razvio strast za fotografijom. Sredinom 70-ih na Visokoj školi za film i televiziju u Potsdam-Babelsbergu
upoznaje PETRU CZISCH. Ona završava studij filmskog scenarija, a on kameru te rade na različitim filmskim projektima. Svoj prvi zajednički film “Ispovijed” snimili su 1991. Bavili su se podjednako osobnim temama, kao i problemima života u Istočnoj Njemačkoj te portretima umjetnika.

nagrade:
Directors NL Award: Best Documentary 2016.
Honourable Mention/Doxa Vancouver

 

 

NEDJELJA, 1.10.2017.

17:00
DJECA GOSPOĐICE KIET/ DE KINDEREN VA JUF KIET      
Nizozemska, 2016. , 115 min
redatelji: Petra Lataster-Czisch & Peter Lataster
snimatelj: Peter Lataster
montažer: Mario Steenbergen
producent: Marty de Jong
produkcijska kuća: Lataster&Films filmproductie

19:30
HRVATSKA PREMIJERA

BITI UČITELJ/ZWISCHEN DEN STÜHLEN   
Njemačka, 2016., 101 min.

redatelj i scenarist: Jakob Schmidt
snimatelji: David Schittek, Evgeny Revvo, Jakob Schmidt
montažerka: Julia Wiedwald
glazba: Andreas Bick
producentica Marie-Luise Scharf
produkcijske kuće: Filmuniversität Babelsberg, Konrad Wolf & ZDF – Das Kleine Fernsehspiel

sadržaj:
Obrazovanje je jedna od naših najvećih vrijednosti. Ovo je rijedak pogled iznutra.
U njemačkom sustavu, uglavnom teoretski učiteljski studij, završava dvogodišnjom praksom studentskog poučavanja. Tada upadaju u procijep između ocjenjivanja učenika i očekivanja ocjena za vlastiti rad. Moraju poučavati, ali i sami moraju učiti. Od prvog dana prisiljeni su igrati suprotstavljene uloge. Studenti – učitelji moraju disciplinirati razred, ali i njih discipliniraju njihovi mentori. “Biti učitelj” prati troje budućih učitelja na tom putu ispunjenom napetostima.

JAKOB SCHMIDT rođen je u Würzburgu 1989. Tijekom i nakon školovanja radio je kao slobodni novinar i stažirao u nekoliko produkcijskih kuća. 2009.  upisao je filmsku režiju na Sveučilištu za film u Babelsbergu

nagrade:
DEFA-FÖRDEPREIS, Halthy Workplaces Film Award, Dokumentarfilmpreis des Goethe-Instituts/DOK Leipzig 2016.

 

 

 

 

PONEDJELJAK, 2.10.2017.

GORI MORE/ FUOCOAMMARE
Italija, Francuska, 2016., 108 min.

redatelj, scenarist i snimatelj: Gianfranco Rosi
montažer: Jacopo Quadri
producenti: Donatella Palermo, Gianfranco Rosi, Serge Lalou, Camille Leamle, Roberto Ciccutto, Paolo Del Brocco, Martine Saade, Olivier Pere
produkcijske kuće: 21 Uno Film, Stemal Entertainment, Rai Cinema S.P.A., Istituto Luce, Les Films D’ici, Arte Cinema

sadržaj:
Samuele je 12-godišnji dječak koji živi na udaljenom otoku u Mediteranu. Voli se penjati po stijenama uz more, igrati praćkom i smucati po luci. Ali njegov otok nije kao drugi. Već godinama odredište je muškaraca, žena i djece koji pokušavaju prijeći vodenu granicu iz Afrike u premalim, oronulim čamcima. Njegov je otok Lampedusa, koja je postala metafora za europsku izbjegličku krizu, za nade, tegobe i sudbine stotina tisuća ljudi. Ti ljudi su u potrazi za mirom, slobodom i sretnijim životom. No, često, umjesto da se oni iskrcaju, njihova mrtva tijela bivaju izvučena iz mora. Stanovnici Lampeduse svakodnevno svjedoče najvećoj humanitarnoj katastrofi našega doba.

GIANFRANCO ROSSI rođen je 1964. godine u Eritreji, a živio je u Istanbulu, Los Angelesu i Rimu. Studirao je na Filmskoj školi Sveučilišta u New Yorku. Živi i radi na Manhattanu kao redatelj, snimatelj, scenarist i producent. Njegovi filmovi osvojili su nagrade na brojnim međunarodnim filmskim festivalima. Sacro GRA (2013) dobitnik je Zlatnog lava za najbolji film u Veneciji, dok je Fuocoammare dobitnik Zlatnog medvjeda u Berlinu.

nagrade:
Najbolji film – Zlatni medvjed, Nagrada Amnesty International, Nagrada ekumenskog žirija/ Berlin IFF, Nagrada publike Europske filmske akademije za najbolji dokumentarni film, nominacija za nagradu Oscar 2017. za najbolji dokumentarni film

 

 

UTORAK, 3.10.2017.

ISPOD SUNCA/ UNDER THE SUN
Rusija, Njemačka, Češka, Latvija, Sjeverna Koreja, 2016., 106 min.

redatelj i scenarist:Vitalij Manski
direktorica fotografije:Aleksandra Ivanova
snimatelj:Mikhail Gorobchuk
montažer:Andrej Paperni
glazba:Kārlis Auzāns
producenti:Natalia Manskaja, Simone Baumann,Vít Klusák, Filip Remunda, Petr Kubica
produkcijske kuće:Vertov.Real Cinema, Saxonia Media Filmproduktion, Hypermarket Film/Czech TV, Korea Film Export and Import Corporation

sadržaj:
Jedan od najvećih festivalskih hitova zaranja u filmsku industriju Sjeverne Koreje i iz prve ruke razotkriva propagandne modele stvaranja korejskog nacionalnog narativa. Poznatog ruskog redatelja, Vitalija Manskog vlasti DNR Koreje pozvale su da snimi film o djevojčici Zin-mi i njezinoj obitelji, kako bi svijetu prikazao idealan život u toj zemlji. Na vlastitom setu je uključio svoju kameru i tajno snimao ‘ono što nije trebao’, od najmeštanja filmskog seta, do neprestanih promjena dijaloga svaki put kada se partijskim komesarima neka replika nije učinila dovoljno komunističkom. Na satu povijesti, na filmskom setu, u svakodnevnom životu, sve je zadano, kao i scenarij još jednog propagandnog filma, čiji nasatanak prvi put vidimo iznutra. Prvorazredni kreativni dokumentarac jednog od trenutno najboljih europskih redatelja.

VITALIJ MANSKI rođen 1963. godine u Ukrajini gdje je diplomirao na Državnom institutu za film S. A. Guerassimov. Jedan je od najcjenjenih suvremenih ruskih redatelja i producenata dokumentarnog filma. Nakon prvog dokumentarca 1989. godine snimio ih je još više od trideset, prikazivanih i nagrađivanih na festivalima diljem svijeta. Predsjednik je Artdoc Festa, koji se održava u Moskvi, St. Petersburgu, Jekaterinburgu i Rigi.

nagrade:
JIHLAVA DFF, Češka– nagrada za najbolji dokumentarni film srednje i istočne Europe ,
DOCAVIV FF, Tel Aviv, Izrael – nagrada Fedora za najbolju režiju
HONG KONG IFF – nagrada žirija,  BLACK NIGHTS, Talin, Estonija – posebna nagrada žirija, najbolji redatelj /TRIESTE IFF, Trst, Italija – najbolji dokumentarac,  IT’S ALL TRUE, Sao Paolo, Brazil – posebno priznanje, MESSAGE TO MAN IFF, St. Petersburg, Rusija – nagrada FIPRESCI, SLOBODNA ZONA, Beograd, Srbija – najbolji dokumentarac, MAKEDOX, Skopje, Makedonija –najbolji dokumentarac, UNDERHILLFEST, Podgorica, Crna Gora – najbolji dokumentarac…

 

 

SRIJEDA, 4.10.2017.

HRVATSKA PREMIJERA
KORIDA       
Austrija, 2016., 87 min

redatelj: Siniša Vidović
snimatelji: Lukas Kronsteiner, Siniša Vidović
montažerka: Cordula Werner
glazba: Karwan Marouf
producenti: Arash T. Riahi, Karin C. Berger
produkcijska kuća: Golden Girls Filmproduktion & Filmservices GmbH

sadržaj:
Je li točno da je korida donijela više mira Bosancima nego Europska Unija? U arenama Korida – stoljeće starim bosanskim borbama bikova, dobivamo neuobičajen pogled na društvo koje se bori s oprostom bolne i tragične prošlosti, kako bi imalo bolju budućnost. Film prati protagoniste na putovanju kroz bosanske borbe bikova, koje su rijetko kada bile predmet snimanja. Tu se bikovi bore jedni protiv drugih, no za razliku od španjolske koride, krv se ne prolijeva.

SINIŠA VIDOVIĆ rođen je u Rijeci, a živi u Austriji posljednjih 20 godina. Studirao je film i video na Sveučilištu za umjetnost i industrijski dizajn u Linzu. Njegov kratki diplomski film “Tata morgana” prikazan je na prestižnim festivalima širom svijeta i osvojio je nagradu za najbolji austrijski studentski kratki film 2008. Iste je godine osnovao vlastitu produkcijsku kuću Forafilm i producirao nekoliko nagrađenih spotova i reklama. Korida mu je prvi cjelovečernji dokumentarac.

nagrade:
Cinelink/Work-in-Progress Award– Documentary Rough Cut Boutique/ SFF 2015.
Digital Cube Award/Documentary Rough Cut Boutique/ SFF 2015.
HBO Adria Award/ Documentary Rough Cut Boutique/SFF 2015.
Local Artist Award/ Crossing Europe Filmfestival 2016.
Documentary Award/Freistädter “Der neue Heimatfilm” Festival 2016.

 

 

ČETVRTAK, 5.10.2017.

SCREAM FOR ME SARAJEVO

Bosna i Hercegovina, 2016., 100 min.
redatelj i montažer: Tarik Hodžić
scenaristi: Tarik Hodžić, Jasenko Pašić
snimatelj: Amel Djikoli
glazba: Bruce Dickinson
producent: Adnan Ćuhara
produkcijska kuća: Prime Time

sadržaj:
Dokumentarni film o Sarajevu pod opsadom, glazbi u tom gradu, s naglaskom na 14. prosinac 1994. i koncert Brucea Dickinsona, pjevača heavy metal grupe Iron Maiden, u Bosanskom kulturnom centru. O ljudima koji su ugrozili svoje živote da bi svirali, pred ljudima koji su ugrozili svoje živote da bi živjeli.

TARIK HODŽIĆ rođen je u Sarajevu 1976. g. Bio je asistent redatelja na cjelovečernjem animiranom filmu Ptice kao mi /Birds Like Us/ Faruka Šabanovića. Uz to, autor je mnogobrojnih glazbenih videospotova i reklama. Njegov redateljski rad seže od kazališnih komada Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu do vlastitih kratkih i dugometražnih dokumentarnih filmova. /Zvao je tvoj ljubavnik, Autoportret, Tajna visočke planine, Naš način i drugi../

nagrade:
Nagrada publike za najbolji dokumentarni film, Nagrada za ljudska prava, Al Jazeera Award za najbolji dokumentarni film/SFF 2016.

 

 

PETAK, 6.10.2017.

17:00
ISPOD SUNCA/ UNDER THE SUN

Rusija, Njemačka, Češka, Latvija, Sjeverna Koreja, 2016., 106 min.
redatelj i scenarist:Vitalij Manski
direktorica fotografije:Aleksandra Ivanova
snimatelj:Mikhail Gorobchuk
montažer:Andrej Paperni
glazba:Kārlis Auzāns
producenti:Natalia Manskaja, Simone Baumann,Vít Klusák, Filip Remunda, Petr Kubica
produkcijske kuće:Vertov.Real Cinema, Saxonia Media Filmproduktion, Hypermarket Film/Czech TV, Korea Film Export and Import Corporation

19:30
VIJESTI IZ LAAYOUNA


Hrvatska, 2016., 51 min.

redatelj, scenarist i snimatelj: Đuro Gavran
montažeri: Nina Velnić, Iva Mrkić
glazba: Nojem Seguila el Hamra, Nenad Kovačić
producent: Đuro Gavran
produkcijska kuća: Pipser

sadržaj:
Film prati nekoliko mladića u saharskom izbjegličkom naselju “27. veljače”, u surovom pustinjskom predjelu jugozapadnog Alžira. Jedan po jedan bježali su iz okupiranog dijela zapadne Sahare u slobodu izbjeglištva. Glazba je njihovo jedino oružje u vječnoj borbi za slobodu i neovisnost vlastite zemlje – Zapadane Sahare.

ĐURO GAVRAN rođen je u Bjelovaru 1982. Magistrirao je filmsku i TV režiju (smjer dokumentarni film) na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i dizajn na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autor je desetak dokumentarnih filmova i dva eksperimentalna filma. Film “Presuda” premijerno je prikazan na filmskom festivalu u Rotterdamu, nakon čega je prikazan na tridesetak domaćih i svjetskih festivala gdje je osvojio niz nagrada. Njegov posljednji film ” 4,7 ” osvojio je “Veliki pečat” u regionalnoj konkurenciji na ZagrebDOX-u 2016. godine.
Radi za HRT kao vanjski suradnik u dokumentarnom, dječjem i znanstvenom programu.
Član je HDFD-a, odsjek režije i osnivač je produkcijske kuće Pipser.

nagrade: Posebno priznanje žirija Vaclav Havel/ 19. Međunarodni festival dokumentarnog filma o ljudskim pravima One World Film Festival, Prag

 

 

 

SUBOTA 7.10.2017.

 

DOKUart na selu
DOM KULTURE “MATO LOVRAK”, VELIKI GRĐEVAC

20.00 sati

KORIDA      
Austrija, 2016., 87 min

redatelj: Siniša Vidović
snimatelji: Lukas Kronsteiner, Siniša Vidović
montažerka: Cordula Werner
glazba: Karwan Marouf
producenti: Arash T. Riahi, Karin C. Berger
produkcijska kuća: Golden Girls Filmproduktion & Filmservices GmbH

 

UZprogram 2017.

PONEDJELJAK, 16.10.2017.
DOKUart u gostima
Kino Tuškanac, Zagreb
19.00 sati

HRVATSKA PREMIJERA
DJECA GOSPOĐICE KIET/ DE KINDEREN VA JUF KIET        
 
Nizozemska, 2016. , 115 min

redatelji: Petra Lataster-Czisch & Peter Lataster
snimatelj: Peter Lataster
montažer: Mario Steenbergen
producent: Marty de Jong
produkcijska kuća: Lataster&Films filmproductie

sadržaj:
Učenici gospođice Kiet tek su stigli u Nizozemsku. Mnogi od njih su izbjeglice. Sve im je novo i zbunjujuće. Neki su u početku svadljivi i tvrdoglavi. Ali, sigurna ruka gospođice Kiet, koja je uz to puna ljubavi, donosi im mir i u njima budi zanimanje. Ona ih ne uči samo čitati i pisati na nizozemskom, nego ih također uči međusobnom poštovanju i zajedničkom rješavanju problema. Djeca polako razvijaju vještine i stječu samopouzdanje.

PETER LATASTER odrastao je u umjetničkoj obitelji u Amsterdamu i s petnaest godina razvio strast za fotografijom. Sredinom 70-ih na Visokoj školi za film i televiziju u Potsdam-Babelsbergu
upoznaje PETRU CZISCH. Ona završava studij filmskog scenarija, a on kameru te rade na različitim filmskim projektima. Svoj prvi zajednički film “Ispovijed” snimili su 1991. Bavili su se podjednako osobnim temama, kao i problemima života u Istočnoj Njemačkoj te portretima umjetnika.

nagrade:
Directors NL Award: Best Documentary 2016.
Honourable Mention/Doxa Vancouver

 DOKUart 2023.

Poveznice

Arhiva

O nama

Društvene mreže