Nedjelja, 12.07, 21:00h

MEDENA ZEMLJA / HONEYLAND

Sjeverna Makedonija, 2019., 87 min
REDATELJI: Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov
SNIMATELJI: Fejmi Daut, Samir Ljuma

SADRŽAJ: Medarica Hatiče živi s bolesnom majkom i pčelama u izoliranom makedonskom planinskom mjestašcu. Njihvo težak, ali harmoničan suživot neočekivano uzdrma dolazak novih susjeda. Mnogobrojna i glasna obitelj predvođena beskrupuloznim pater familiasom Huseinom nastanjuje svoju kamp prikolicu pored Hatižine kamene nastambe. Fascinantan film u kojem se ogleda suvremni odnos čovjeka prema prirodi i njegova beskrupulozna eksploatacija i zanemarivanje u slijepoj utrci za maksimizacijom profita.

TAMARA KOTEVSKA rođena u Prilepu, zahvaljujući stipendiji studirala je u Tennesseeiju, a diplomirala je dokumentarni film na Fakultetu dramskih umjetnosti u Skopju. Zajedno s redateljem i producentom LJUBOMIROM STEFANOVOM provela je tri godine u Bekirliji, snimajući dokumentarac o pčelarici Hatidže. Zajedno su 2017. snimili i dokumentarni film Jezero jabuka.

FESTIVALI I NAGRADE:

Sundance – najbolji dokumentarni film, najbolja fotografija, DOC AVIV – najbolji film, Sao Paulo IFF – nagrada žirija filmskih kritičara za najbolji film, Oscar – nominacije za najbolji dokumentarac i za najbolji strani film.

 DOKUart 2022.

Poveznice

Arhiva

O nama

Društvene mreže

17.dokuart