Utorak, 14.07, 21:00h

ČISTAČI / THE CLEANERS

Njemačka, 2018., 88 min
REDATELJI: Hans Block, Moritz Riesewieck
SNIMATELJI: Axel Schneppat, Max Preiss
MONTAŽERI: Philipp Gromov, Hansjörg Weißbrich, Markus CM Schmidt
PRODUCENTI: Christian Beetz, Georg Tschurtschenthaler

SADRŽAJ: „Delete.. Ignore.. Delete…Ignore..“
Negdje postoji netko tko cenzurira vaš sadržaj društvenih mreža. Iskrivljuju li njihove odluke vaše razumijevanje svijeta poput pametnih obmana i lažnih vijesti? Unajmile su ih vodeće tvrtke Silicijske doline poput Facebooka i Googlea da bi obavili digitalno čišćenje. To su moderatori sadržaja koje plaćaju da „prosijavaju!“ i uklanjaju ono što smatraju neprimjerenim sadržajem na internetu, utječući tako na ono što ljudi širom svijeta vide i misle. Ispripovijedani uz zlokobno svjetlo neona, poput cyberpunk trilera, Čistači oslikavaju evoluciju društvenih mreža od općeprihvaćene vizije globalnog sela do opasne mreže lažnih vijesti, ekstremizma i radikalizacije.

HANS BLOCK je njemački kazališni redatelj, filmaš i glazbenik. Studirao je bubnjeve u Berlinu i kazališnu režiju na Akademiji dramskih umjetnosti Ernst Busch.

MORITZ RIESEWICK je njemački esejist, scenarist, filmski i kazališni redatelj. S Blockom surađuje pod etiketom „Laokont“ nazvanom po antičkom junaku koji je otkrio trojanskog konja kao veliku prevaru.

U svojim radovima dvojac otkriva trojanske konje našeg doba.

FESTIVALI I NAGRADE:

Sundance Film Festival, Njemačka redateljska nagrada Metropolis – najbolji redatelj dokumentarnog filma, Međunarodni filmski festival i forum o ljudskim pravima – nagrada Gilda Vieira de Mello, Prix Euorpa za najbolji europski televizijski dokumentarni film 2018.

 DOKUart 2022.

Poveznice

Arhiva

O nama

Društvene mreže

17.dokuart