Petak, 10.07, 21:00h

VODOOTPORNE / WATERPROOF

Njemačka, 2019., 88 min
REDATELJICA: Daniela König
SNIMATELJ: Patrick Richter
MONTAŽER: Alex Bakri
PRODUCENTI: Stefan Kloos, Michaela Pnacekova

SADRŽAJ: Nakon što je izgubila supruga, Aishe odjednom postaje jedini skrbnik svoje troje djece. Sudjeluje u nekoliko radionica za emancipaciju muslimanki i odlučuje potražiti posao vodoinstalaterke kako bi olakšala svoju financijsku situaciju. Waterproof daje humorističan uvid u svijet vodoinstalaterke i njezinih kolegica koje pokušavaju opstati naoružane samo kliještima i odvijačima. One su prve žene vodoinstalateri u Jordanu, jednoj od najsuših zemalja na svijetu.

DANIELA KÖNIG rođena je u njemačkom gradu Goerlitzu, nakon što je njezina majka 1985. iz bivšeg Sovjetskog saveza emigrirala u DDR. Prva filmska iskustva stekla je intervjuirajući preživjele iz konc logora, a 2010. započela je studij Medijskog dizajna na weimarskom Bauhaus Sveučilištu. 2013. ondje je i nagrađena za film „Mir onima koji se trude“ koji je snimila u Izraelu i Palestini. Kasnije je često putovala u Jordan za potrebe foto i video reportaža. Organizacija Žene UN-a ovlastila ju je da dokumentira živote
Sirijki koje se skrbe za svoje obitelji u izbjegličkom kampu Zaatari. Waterproof je njezin prvi dugometražni film za koji je 2017. dobila nagradu kao najbolja ženska autorica na festivalu DOK Leipzig. Uz snimanje radi i kao trenerica samoobrane i borilačkih vještina za žene.

FESTIVALI I NAGRADE:

DOK Leipzig, IDFA, Tempo Documentary Festival Stockohlm. Feminist Film Festival, Flim Days Oslo

 DOKUart 2022.

Poveznice

Arhiva

O nama

Društvene mreže

17.dokuart