Petak, 07.10., 20:00h

Kulturni i multimedijski centar Bjelovar

SHABU 

(HRVATSKA PREMIJERA)

Nizozemska, Belgija, 2021., 75 min 

REDATELJICA: Shamira Raphaëla

MONTAŽERI: Lykle Tuinstra, David Verdurme

SNIMATELJI: Jurgen Lisse, Jefrim Rothuizen, Gregg Telussa, Rogier Timmermans

PRODUCENT: Nienke Korthof, Willem Baptist (Tangerine Tree)

SADRŽAJ

Shabu je dobroćudan, kreativan i snalažljiv 14-godišnjak iz notorne rotterdamske četvrti koji sanjari o glazbenoj karijeri. Ljeto je i planira raditi na svojoj glazbi. Međutim, nesretni slučaj mu pomrsi planove – razbio je bakin auto i obitelj mu naređuje da mora sam skupiti novac za štetu. Njegova majka mu predloži da prodaje lizalice, ali ubrzo shvati da s tim poslom neće puno zaraditi. Shabu stoga dolazi do drugog rješenja u kojem će iskoristiti svoj glazbeni talent…

REDATELJICA:

SHAMIRA RAPHAËLA (1982.) je redateljica nizozemsko-karipskog porijekla. Nakon završene srednje škole na Karibima, seli u Nizozemsku gdje studira audiovizualne umjetnosti. Autorica je nagrađivanih dokumentaraca (Deal With It, 2014.; Lenno & The Angelfish, 2017.; Daddy and the Warlord, 2019.) te radi kao selektorica programa kratkometražnih filmova na Rotterdam Film Festivalu. 

FESTIVALI I NAGRADE:

IDFA 2021. – Nagrada za najbolji film za mlade, Berlinale 2022. – Posebno priznanje žirija u programu Generation, CPH:DOX 2022., Hot Docs 2022., Docaviv 2022., Docs Barcelona 2022., … 

 

Shamira_Raphaëla.jpeg

Zagreb film vam predstavlja HRVATSKI KLASIK

CHARTER LET BROJ.. 

Hrvatska, 1975.,26 min

scenarist i redatelj: Krsto Papić
snimatelj: Ranko Mitić
montažer: Martin Tomić

SADRŽAJ

Četiri mlade žene, iz manjih mjesta širom Jugoslavije, iz različitih razloga odlučuju se za radikalan korak. S nadom u bolji život odlučuju se na odlazak u daleku Australiju. Let traje 30 sati.

Zagreb film osnovan je 1953. godine, od kada je snimljeno više od 1200 dokumentarnih, igranih i animiranih filmova. Tijekom godina Zagreb film je za svoje filmove primio više od 400 nagrada na festivalima diljem svijeta, a među njima i Oscar za „Surogat“, najbolji kratki animirani film 1962. Poznati komercijalni projekti bili su serijal Proffesor Balthazar, autora Zlatka Grgića, te Inspektor Maska.
Posebnost Zagreb filma bili su kratkometražni dokumentarni filmovi. Tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća nastala su brojna remek djela hrvatskih klasika: Krste Papića, Zorana Tadića, Ante Babaje, Kreše Golika i drugih. Danas se Zagreb film vraća svojim korijenima i započinje novi produkcijski ciklus kratkometražnih dokumentarnih filmova, a dok neki budući klasici režiraju svoje nove filmove, vama darujemo YouTube kanal na kojem možete gledati dokumentarne i animirane dragulje Zagreb filma.

 DOKUart 2022.

Poveznice

Arhiva

O nama

Društvene mreže

17.dokuart