Filmski program - PROSINAC 2009.

5.12.  SUBOTA

DOM KULTURE 20 SATI
ULAZ 15 KN
DOKUart

ENGLESKI KIRURG / THE ENGLISH SURGEON

dokumentarni film
Velika Britanija/Ukrajina, 2007, 94 min.
redatelj / Producent: Geoffrey Smith
direktor fotografije: Graham Day
montažerka: Kathy O’Shea
koproducentica: Rachel Wexler
orginalna muzika: Nick Cave & Warren Ellis

Kako je to kad čovjek ima kiruršku vještinu poput Boga, a mora se boriti sa svojom vlastitom ljudskošću? Kako je to uspjeti spasiti nečiji život, a ipak doživjeti neuspjeh? Snimljen u ukrajinskoj bolnici punoj očajnih bolesnika i improvizirane opreme, “Engleski kirurg” intimni je portret neurokirurga Henryja Marsha koji se susreće s dilemama vezanim uz odnos liječnika i pacijenata. “Moj je sin kao beba imao tumor na mozgu i ja sam očajnički tražio pomoć za njega. Jednostavno ne mogu ne pomoći drugima kojima je takva pomoć potrebna.“Uz originalni soundtrack Nicka Cavea i Warrena Ellisa, “Engleski kirurg” otvoreno se suočava s moralno-etičkim problemima koji se tiču sviju nas. I sve to u zemlji po imenu Ukrajina, koja pokušava učiniti isto…

Nagrade:
2008. / HOTDOCS, Toronto, Kanada – Najbolji dugometražni dokumentarac / SILVERDOCS, Silver Spring, Maryland – Najbolji dugometražni dokumentarac / EXPRESSION EN CORTO, Guanajuato, Meksiko – Najbolji dugometražni dokumentarac
SHEFFIELD DOC/FEST – Nagrada publike (Most Popular Audience Film) / 4 SCREENS EUROPEAN FESTIVAL, Pariz, Francuska – Zlatni ekran (Gold Screen)
2009. / ZAGREBDOX, Zagreb, Hrvatska – Nagrada publike / DOCUDAYS, Kijev, Ukrajina - Nagrada publike /

 

6.12.  NEDJELJA

Ciklus suvremenog brazilskog filma
u susradnji s Brazilskim veleposlanstvom u Zagrebu i Hrvatskim filmskim savezom
DOM KULTURE 20 SATI
ULAZ 15 KN
DOKUart
DOKUart
DOKUart

NEUIGRANI / OS DESAFINADOS /

igrani film
Brazil, 2008, 131 min.

režija: Walter Lima Jr.
uloge: Rodrigo Santoro (Joaquim, kao mlad), Cláudia Abreu (Glória), Selton Mello (Dico, kao mlad), Alessandra Negrini (Luiza), Ângelo Paes Leme (Davi, kao mlad).
Scenarij: Walter Lima Jr., Suzana Macedo, Elena Soarez
fotografija: Pedro Farkas

Priča o nekolicini prijatelja koji početkom šezdesetih u Brazilu pokušavaju uspjeti u svijetu glazbe. U vrijeme kada brazilska Bossa Nova postaje popularna širom svijeta, njihova grupa zvana Os desafinados dobiva malu, ali značajnu priliku. Sjevernoamerički glazbeni producent kupuje prava na jednu njihovu pjesmu i oni se zapute u New York željni uspjeha.

nagrade: Cinema Brasil Grand Prize 2009.- najbolja glazba, nominacija za najbolju glavnu glumicu,
  Guadalajara Mexican Film Festival 2008,. - najbolja filmska fotografija,Premio contigo Cinema, Brazil 2009. - najbolja glazba, najbolji kostimi


DOKUart Filmski progra - STUDENI 2009.

SUBOTA, 14.11.2009.

DOM KULTURE 20 sati
ulaz 15 kn

Elitna postrojba (Tropa de elite), 2007.
Brazil, 115 min
DOKUart
režija: José Padilha
scenarist: Bráulio Mantovani
producent: José Padilha, Marcos Prado
direktor fotografije: Lula Carvalho
montaža: Daniel Rezende
glazba: Pedro Bromfman
glume: Wagner Moura, Caio Junqueira, André Ramiro

sinopsis: Kaos Rio de Janeira. Mjesto gdje se ne zna tko su veći kriminalci: kriminalci koji dilaju drogu ili korumpirani policajci. Papa stiže u Rio, a to je prilika da se napravi malo reda u gradu. Za uvođenje reda zaduženi su pripadnici BOPE-a (Bojne za specijalne policijske operacije), specijalne postrojbe koja to radi na zbilja osebujan način.

nagrade: BERLIN FILM FESTIVAL 2008 – ZLATNI MEDVJED
CINEMA BRAZIL GRAND PRIZE 2008 – NAJBOLJI/A: GLUMAC (WAGNER MOURA), SNIMATELJ, REDATELJ, MONTAŽER, ŠMINKA, ZVUK, SPECIJALNI EFEKTI, SPOREDNA MUŠKA ULOGA
———————————————————————————————————————

NEDJELJA, 15.11.2009.

BRAZIL U BJELOVARU
ulaz slobodan
DOKUart
DOKUart
u suradnji sa Brazilskom ambasadom u Zagrebu i Hrvatskim filmskim savezom
Proslavimo zajedno Državni praznik Proglašenja Republike Brazil 15. studenog 1889.


GALERIJA FOTO KLUBA BJELOVAR, 17 SATI
RIO DE JANEIRO - PREKRASAN GRAD (A CIDADE MARAVILHOSA)
Izložba fotografija - otvorenje
DOKUart
Rio de Janeiro (Siječanjska rijeka na portugalskom) je ime grada u državi Rio de Janeiro u jugoistočnom Brazilu. Rio de Janeiro je bivši glavni grad Brazila (od 1763. do 1960.) i Portugalskog Carstva (od 1808. do 1821.). Spektakularno prirodno okruženje, karnevali, samba i plaže kao što su Copacabana, Ipanema i Leblon su ono po čemu se prepoznaje Rio. Ipak, najpoznatija atrakcija i zaštitni znak grada je sigurno statua Isusa, poznata kao Cristo Redentor na brdu Corcovado. Međutim, tu su i brdo Šećerna Glava sa žičarom koja ide do njegovog vrha, zatim Sambodrom za vrijeme karnevala, kao i stadion Maracanã, jedan od najvećih na svijetu. Rio također posjeduje i dvije najveće šume u urbanom području, Floresta da Pedra Branca i Floresta da Tijuca.
Procjena broja stanovnika u gradu za 2005. godinu je 6.094.183, a u širem krugu grada je procijenjeno da živi između 11 i 12 milijuna stanovnika. Ipak, Rio nije najveći grad u Brazilu, ali je odmah iza São Paula. Ljude iz Rio de Janeira zovu Carioce, a neslužbena himna grada je Cidade Maravilhosa - Čudesan Grad.
Rio de Janeiro bit će domaćin ljetnih Olimpijskih igara 2016. godine.

DOM KULTURE, 19 SATI
Ciklus suvremenog brazilskog filma
PRIPOVJEDAČI IZ JAVEA  (Narradores de Javé), 2003.
igrani, 100 min.
režija: Caffé, Eliane
uloge: José Dumont (Antônio Biá), Nelson Xavier, Rui Resende (Vado), Gero Camilo, Luci Pereira (Deodora / Mariardina).
scenarij: Luis Alberto de Abreu, Eliane Caffé
fotografija: Hugo Kovensky
DOKUart
sadržaj: Malom selu po imenu Javé prijeti potop zbog planirane izgradnje brane za hidroelektranu. Da bi spasili selo od nestajanja, mještani odluče dokazati povijesnu vrijednost i značenje svoga mjesta. Budući da je većina njih nepismena, za pomoć će se morati obratiti Antôniu Biái, lokalnome poštaru kojega nitko ne voli jer je svojedobno slao lažna pisma da bi sačuvao svoj posao.


BJELOVARSKO KAZALIŠTE, 21.30 SATI
pokrovitelj: Grad Bjelovar
KONCERT
BRUNA CARIOCA & BLUE BOSSA
Koncert izvrsnih glazbenika predvođenih Julijem Njikošem i Sašom Nestorovićem uz lijepi glas još ljepše brazilske pjevačice Brune de Souza. Na programu su bossa nova, latino pop i balade te fado. Na koncertu će izvesti i pjesme kao što su Bala com bala, Ela é carioca, Estrada branca, Mas que nada, So nice, Conversa de boteguim i druge. 
DOKUart
BRUNA CARIOCA & BLUE BOSSA su:
Bruna de Souza, vokal
Julije Njikoš, klavir
Saša Nestorović, sopran i tenor sax
Ante Gelo, gitara
Davor Črnigoj, bas i klarinet
Marko Lazarić, bubnjevi

——————————————————————————————————————-

NEDJELJA, 22.11.2009.

DOM KULTURE ,20 SATI
Ciklus suvremenog brazilskog filma
U susradnji sa Brazilskim veleposlanstvom i Hrvatskim filmskim savezom

GLAVNI KOLODVOR ( Central do Brazil )
1998, igrani, 112 min.
režija: Walter Salles
uloge: Fernanda Montenegro (Dora), Marília Pêra (Irene), Vinícius de Oliveira (Josué), Soia Lira (Ana), Matheus Nachtergaele (Isaías).
scenarij: Marcos Bernstein, João Emanuel Carneiro, Walter Salles
fotografija: Walter Carvalho
DOKUart
sadržaj: Dora je ogorčena bivša učiteljica koja na glavnom željezničkom kolodvoru Rio De Janeira za sitan novac piše pisma za nepismene ljude. Josué je dječak koji, ostavši u prometnoj nesreći bez majke, odluči pronaći oca, koga nikada nje vidio. U tome će mu pomoći Dora koja je redovito po diktatu pokojne majke pisala pisma djčakovom ocu. Josué će krenuti u potragu…

nagrade: nominacije za 2 Oscara ( Najbolji strani film, Najbolja glumica ), 29 nagrada na festivalima, ( BAFTA, Zlatni medvjed Berlin, Zlatni globus, … )


DOKUart Filmski program   TRAVANJ - LIPANJ

DOKUart

Nakon što je Grad Bjelovar u suradnji s Udrugom DOKUart i Zum zadrugom opremio Dom kulture suvremenom audio i video opremom, 15. travnja Udruga za promicanje kulture DOKuart pokrenula je Filmski program s četiri projekcije na mjesec.
Program je otvoren filmom Gorana Rušinovića Buick Riviera. Slijedio je ciklus suvremenog Nizozemskog filma sa šest naslova i premijera filma Metastaze Branka Scmidta.
Udruga DOKUart surađuje i s Hrvatskim filmskim savezom čija je aktualna produkcija predstavljena početkom lipnja. Program se ostvaruje u suradnji sa stranim kulturnim predstavništvima poput Nizozemskog veleposlanstva, ali i s drugim filmskim festivalima u Hrvatskoj. Tako se vinkovački Festival Dokumentarnog rock filma predstavio intrigantnim dokumentarcem o kultnoj rock skupini Ekatarina Velika. U svibnju je predstavljena opsežna retrospektiva jedinog hrvatskog oskarovca Dušana Vukotića, po izboru Hrvoja Turkovića.
Ukupno 12 projekcija, 17 filmova, 600tinjak gledatelja. Iako je prosjek po projekciji solidnih 50tak gledatelja, bile su neujednačeno posjećene. Pored otvaranja, kada je dvorana bila puna, najposjećenije bile su Metastaze s 200 gledatelja.
Iako je domaći film apsolutni hit u Bjelovaru, teško je dobiti prava za premijerno prikazivanje filmova mimo klasične kino distribucije na 35 milimetarskoj vrpci..
Ipak,  Udruga DOKUart pokušat će, u dogovoru s autorima i producentima prikazati što više domaćih naslova.
Nakon ljetne stanke, polovicom rujna predstavit ćemo filmove za ovogodišnji Festival DOKUart, koji počinje 7. listopada. Uz to, publika će moći vidjeti i apsolutni festivalski hit, cjelovečernji dokumentarac Čija je to pjesma, bugarske autorice Adele Peeve.
Nakon festivala DOKuart od 7. do 11. listopada, već 14. studenog počinje Ciklus suvremenog brazilskog filma s pet naslova, u suradnji sa brazilskim veleposlanstvom u Zagrebu i Hrvatskim filmskim savezom.

Hvala svim bjelovarskim filmofilima koji su posjećivali naše projekcije.
Vidimo se na jesen na festivalu DOKUart i Filmskim programima u Domu kulture.

Udruga za promicanje kulture DOKUart


5.6.2009.  PETAK 20 SATI

HFS - AKTUALNA PRODUKCIJA

DOKUart
FANTASTIČNA ODISEJA DOKTORA ZODIJAKA
animirani film, 10 min, Hrvatska, 2008.

scenarij, animacija, layout, kamera, montaža, zvuk: Matija Pisačić
kompjutorska animacija: Matija Pisačić
glazba: Veljko Zimonić
dizajn i animacija cirkusanata: Ana Horvat
skeniranje i koloriranje: Alma & Brett Studholme, Jelena & Matija Pisačić
montaža zvuka: Dubravka Premar
izvršna producentica: Vanja Hraste
producentica: Vera Robić-Škarica

Progonjen profesionalnim i privatnim problemima dr. Zodiak bježi u alternativnu, sretniju, ljepšu i dlakaviju stvarnost.

DOKUart
RUTA I SPOMENIK
eksperimentalni film, 18 min, Hrvatska, 2008.

redateljica: Renata Poljak
postprodukcija slike: Vadim Schäffler
montažer: Mato Ilijić
podvodna kamera: Tonči Najev
asistent snimatelja: Nikša Božić
malo stopalo: Tali Brozinčević
izvršna producentica: Vanja Hraste
producentica: Vera Robić-Škarica

Film je inspiriran kratkom pričom Miljenka Jergovića o židovskoj princezi iz 1943. godine koja je poželjela postati nevidljiva. U drugom dijelu filma pratimo turističkog vodiča, krajem 2006. godine koji ‘objašnjava’ Spomenik ubijenim Židovima Europe u Berlinu. On govori engleski i prepričava skandale i anegdote vezane za podizanje samog spomenika, i to na način da zaokuplja i zabavlja turiste koji se uglavnom smiju za vrijeme cijele posjete.
U filmu je korišten odlomak iz romana Ruta Tannenbaum Miljenka Jergovića.

DOKUart
AMATO
dokumentarni film, 30 min, Hrvatska, 2008.

scenarist i redatelj: Dražen Ilinčić
direktor fotografije: Darko Drinovac
montažer: Damir Čučić
majstor tona: Tomica Mladić
organizatorica snimanja: Andrea Gnjato Matković
postprodukcija slike: Darko Drinovac
glazba za film: Davor Rocco
izvršna producentica: Vanja Hraste
producentica: Vera Robić-Škarica

Amato je film o Amatu Kurtesu, 79-godišnjem kino-amateru iz Rijeke koji je cijeli svoj život oduševljen likom Charlieja Chaplina. Stoga u mnogim prigodama, na filmu i izvan njega, Amato oblači chaplinovski kostim, uzima karakteristični šešir i štap, te s maketom kamere koju je sam napravio nastupa na pozornici ili, ako je tamo događanje, na otvorenom. Ljudi ga vole, prilaze mu i rado se fotografiraju s njim i njegovom kamerom. Za onu uobičajenu stvarnost Amato ne haje ni blizu, koliko za svoje nastupe, o kojima nikad ne prestaje razgovarati i koje nikad ne prestaje smišljati.


DOKUart
BASTION
igrani film, 29 min, Hrvatska, 2007.

scenarij i režija: Zdravko Mustać
igraju: Barbara Prpić, Ivana Roščić
snimatelj: Boris Poljak
montaža: Dubravka Turić
glazba: Matej Meštrović
scenograf: Đorđe Jandrić
izvršni producent: Matko Burić
producentica: Vera Robić-Škarica

Dvije mlade žene uživaju u strastvenoj vezi. Ali nenadano, jedan nasilni događaj poremeti njihove skladne odnose. Kroz deset rasplinutih slika pratimo nastanak i raspad jedne ljubavne priče.

ULAZ SLOBODAN

 


7.6.2009.  NEDJELJA 20 SATI

DUSKA

DOKUart

DUŠKA
igrani film, 112 min, Nizozemska, 2007.
redatelj: Jos Stelling
uloge: Gène Bervoets, Sergei Makovetsky, Sylvia Hoeks
scenarist:  Jos Stelling & Hans Heesen
direktor fotografije: Goert Giltay N.S.C.
glazba: Bart van de Lisdonk
montažer: Bert Rijkelijkhuizen

Crna komedija o zbunjenome filmskom kritičaru, ljubavi njegova života - zapanjujuće lijepoj blagajnici u susjednom kinu i o razbarušenom ruskom došljaku koji dolazi u posjet i nema namjeru otići. Duška je priča o Bobu, za kojim je već ostao najbolji dio života. Ovisan je o filmu, bio je na nekoliko filmskih festivala i sada radi na vlastitom scenariju. Njegova muza i inspiracija je privlačna, mlada i nedodirljiva blagajnica. Ali kad Bobova želja za djevojkom napokon postane stvarnost i ona završi u njegovu stanu, čovjek zvan Duška odjednom se pojavljuje
na vratima.

ULAZ:15 KN


19.6.2009.  PETAK 20 SATI

MISTERIJ SARDINA

DOKUart

MISTERIJ SARDINA
igrani film, 103 min , Nizozemska, 2003.
redatelj: Erik van Zuylen
uloge: Victor Löw, Renee Fokker
scenarist: Erik van Zuylen, Jan Blokker

Kada u misterioznom bombaškom napadu profesor filozofije Tim Chesterton-Brown ostane bez nogu, ulazimo u misterij sardina. Tim ne prihvaća da je slučajno postao žrtvom, pa započinje vlastitu istragu. Otkriva da misterij ne može biti riješen samo logičkom dedukcijom. Intuicija njegove supruge Vere, okultne i osjetilne vještine gatare, gospođice Prentice, i mentalni eksperimenti njezina sina Iana, mladog matematičkog genija, moraju dovesti do rješenja.

ULAZ:15 KN


20.6.2009.  SUBOTA 20 SATI

NADINE

DOKUart

NADINE
igrani film, 105 min , Nizozemska, 2007.
redatelj: Erik DeBruyn
uloge: Monic Hendrickx, Halina Reijn, Sanneke Bos
producent: Erik Schut
izvršna producentica: Karin S. de Boer
koproducentica: Ellen De Waele
scenaristi: Erik de Bruyn, Gwen Eckhaus
direktor fotografije: Bert Haitsma
montažeri: Merel Notten, Sander Kuipers
zvuk: Eddy de Cloe
kostimografija: Catherine Marchand
glazba: David van der Heyden

Nadine je žena s karijerom: uspješna, neovisna i ambiciozna. Ali, sama je, tek je prošla četrdesetu, a još nema dijete.
U njezinu tijelu biološki sat kuca kao lud, sve do trenutka u kojem počinje poskakivati i konačno iskače iz kolosijeka u bizarnom i ekstremnom činu…

ULAZ:15 KN
DOKUart

 


SUBOTA 30.5.  20 SATI

DUŠAN VUKOTIĆ - RETROSPEKTIVA

DOKUart

RETROSPEKTIVA ANIMIRANIH FILMOVA DUŠANA VUKOTIĆA
izbornik programa: dr. Hrvoje Turković
program realiziran u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom

Dušan Vukotić: Od klasične do modernističke animacije (1951.-1960.), 68 min.
Tisuću i jedan crtež, 1960., prod. Zagreb film
Kako se rodio Kićo, 1951., prod. Zagreb film
Velika trka (reklamni film za Varteks), 1954., prod. Zagreb film
Posjet iz svemira (reklamni film za Filmsku reviju), 1954., prod. Zagreb film
Slijepi miš (reklamni film za Frank), 1955., prod. Zagreb film
Nestašni robot, 1956., prod. Zagreb film
Abra kadabra, 1957., prod. Zagreb film
Cowboy Jimmy, 1957., prod. Zagreb film
Veliki strah, 1958., prod. Zagreb film

Dušan Vukotić - Grafički i animacijski eksperimentator (1958.-1970.), 69 min.
Osvetnik, 1958., prod. Zagreb film
Koncert za mašinsku pušku, 1958., prod. Zagreb film
Piccolo, 1959., prod. Zagreb film
Surogat, 1961., prod. Zagreb film
Igra, 1962., prod. Zagreb film
Ars gratia artis, 1970., prod. Zagreb film
Program je posvećen djelu Dušana Vukotića (Bileća, 1927. - Zagreb, 2007.), redatelja, scenarista, crtača, animatora i filmskoga pedagoga, te jedinog ‘oskarovca’ među hrvatskim filmašima, jednog od najplodnijih autora Zagrebačke škole crtanoga filma i utemeljitelja Zagreb filma i Animafesta.
Retrospektiva Vukotićevih crtanih filmova realizirana je 2007. povodom 80. obljetnice autorova rođenja, po izboru Hrvoja Turkovića, a u suradnji Ministarstva kulture, Zagreb filma, Hrvatskog filmskog saveza i Društva hrvatskih filmskih redatelja.
ulaz slobodan


UTORAK 05.05.  20 SATI

SVE JE BIJELO U BARKINGU

DOKUart

SVE JE BIJELO U BARKINGU
dokumentarni film, 73 min., Velika Britanija, 2007.
redatelj/snimatelj: Marc Issacs
montažer: David Charap
glazba: Michel Duvoisin
producent: Rachel Wexter
BBC izvršni producent: Nick Fraser
produkcijske kuće: Bungalow Town Production/ BBC Storyville/Marc Isaacs Films

BBC-jev „kućni“ redatelj Marc Isacs dokumentarno secira rasne odnose u londonskom kvartu. Šarmantno i zabavno ispituje ljudske stavove u multietničkoj Velikoj Britaniji.
Susan i Jeff cijeli život žive u Barkingu, ali nikad nisu pozdravili svoje nigerijske susjede, jer smatraju da oni nisu „njihovi“. Dave je zbog sve više stanovnika u gradu, koji nisu bjelci, toliko bijesan da postaje aktivist Britanske nacionalne stranke, iako su obje njegove kćeri u vezi s crncima. Istovremeno se afrikanka Betty i preživjela žrtva holokausta Monty upuštaju u neobičan odnos pun smijeha i obostrane simpatije, usprkos neodobravajućim pogledima oko njih. Redatelj u filmu propituje predrasude i unaprijed stvorene zaključke pripadnika radničke klase. Film povremeno podsjeća na komedije Mikea Leigha, posebno kad redatelj uspije potaknuti susjede da se konačno sastanu.

ZAGREB DOX 2007./ nagrada publike i Amnesty Internationala
IDFA Amsterdam / selekcija Joris Ivens Competition
ulaz: 15 kn


PRVO FILMSKO ISKUSTVO

piše filmska kritičarka i redateljica Rada Šešić

Moje prvo filmsko iskustvo bilo je u Pacasovom kinu, tada zvanom “Partizan”. Gledali smo film “Kapetan Lesi”. Mene i moje sestre, vodio je naš susjed, tada već odrasliji dječak, danas na žalost pokojni, Vlado Kudumija. Sve mi je djelovalo tako stvarno, tako istinski da sam umirala od straha dok se pucalo u krupnom planu. Nikada neću zaboraviti taj doživljaj, to svoje prvo filmsko iskustvo. Kakvo će filmsko iskustvo imati djevojčice i dječaci Bjelovara danas, kada su oba kina zatvorena?
Čarolija filmskog mraka, pokretnih slika, zvuka, koji kao da dolazi sa svih strana i čini nase iskustvo vjerodostojnim, nezaboravnim i duboko inspirativnim, obilježava našu dušu zauvijek. Srebrni ekran ne može se zamijeniti ni TV ekranom, a ni filmovima koje gledamo s dvd-a.
Zagrebački redatelj Goran Rušinović, s čijim se filmom Buick Riviera (s izvrsnim Slavkom Štimcem i Leonom Lučevom) u Domu kulture 15. travnja otvara novo poglavlje u povijesti bjelovarskih kina, napravio je prije nekoliko godina dokumentarac (Bosnavision) o djeci u Bosni koja, rođena u ratu i živeći u udaljenom zaselku, nisu nikada dozivjela čaroliju filmskog mraka. No, u obližnji gradić jednog je dana stiglo pokretno kino. Glas se brzo pročuo. Uzbuđena djeca, pješačila su po nevremenu i desetak kilometara. Došavši pred improvizirano kino, učinila su nešto što me je ganulo do suza - sva od reda, djeca su skinula svoje zaprljane čizmice i cipele i ušla svečano u kino kao u kakav hram. Pomislila sam odmah na dirljivu pjesmu Dragutina Tadijanovića o učeniku koji bosih nogu bojažljivo ulazi u učiteljičinu sobu s prekrasnim sagom.
Bjelovarska kina nisu imala ni posebne dvorane ni sagove,  ni posebna platna ni zvučnike. Ipak, bila su hramovi - i kulture, i obrazovanja, i zabave. Oni koji su posjećivali bjelovarska kina godinama, sigurno su upamtili nekoliko referenci o Nizozemskoj kinematografiji- recimo filmove P. Verhoevena (što se na nizozemskom izgovara Ferhufena) te čuvenu Emanuelu, filmove sa zagonetnom Silvijom Kristel za koju sam tek ovdje otkrila da je rođena Nizozemka.

Filmski program, koji Bjelovarčanima pruža priliku da se i dalje obrazuju i uživaju u sedmoj umjetnosti, donosi upravo nekoliko novih nizozemskih filmova. Zapravo, malo se zna o kinematografiji ove šesnaest i pol milijunske zemlje. Kao da tu i nema baš nekih filmova za pohvalu. A zapravo, itekako ima.
Nakon Oscara (1959) dokumentaristu Bertu Hanstri koji je ušao u sve svjetske enciklopedije sa svojim filmom Glas (Staklo), Nizozemska je u zadnjih desetak godina dobila još dva Oscara za igrani film. Jedan je dobila redateljici – feministici Marleen Gorris za film Antonija (1996), a drugi, mladi Mike van Diem za povijesnu sagu Karakter (1998). Te ste filmove možda čak i gledali. No, ovo što sada stiže iz Nizozemske kao najnovija igrana produkcija, zasigurno je posve nepoznato Bjelovarčanima, a itekako je intrigantno. Najnizozemskijim od svih autora smatra se Alex van Warmerdam. On analizira društvo, obitelj, pohotu, škrtost, komunikaciju, ljubav …na najvjerodostojniji, sjevernjački način, koji mnogi strani kritičari prepoznaju kao- tipično nizozemski.Takav je i njegov najnoviji film Ober (Konobar) u kojem se autor lucidno poigrava sa samom filmskom formom. Na Berlinskom festivalu nagradjen film Raak (Kontakt) djelo je nadarenog Hanre Smitsmana. Njegov igrani prvjenac film Skin dirljiva je priča o odrastanju u Amsterdamu, gradu multikulturalnosti i multireligije, što ponekad dovodi do zbrke i sukoba. Najpoetičniji nizozemski autor je Jos Stelling, redatelj koji također (kao i mi) živi u Utrechtu. Ispiriran istočnoeuropskom filmskom estetikom, ovaj izrazito sineastičan autor,  u Bjelovaru se predstavlja sa djelom Duska, filmom koji gotovo bez riječi, vrlo elokventno govori o umjetnicima, prijateljstvu, nesporazumima. Film je pun humora, ali i pomalo tužan, no beskrajno topao i nježan.

I da ne opisujem dalje, predlažem da jednostavno dođete na projekcije svih filmova i da nam poslije kažete što vas se najviše dojmilo, pa da znamo kakav filmski izbor napraviti za naš sljedeći program.
Uživajte!

 


SRIJEDA   15.4.2009.
ČETVRTAK 16. 4. 2009.

BUICK RIVIERA - igrani film

DOKUart
Leon Lučev
Buick Riviera

BUICK RIVIERA
igrani film, 85 min, Hrvatska/BiH,  2008.
režija: GORAN RUŠINOVIĆ
glumci: Leon Lučev, Slavko Štimac, Aimee Klein

Sjeverna Dakota, SAD. Ta srednjoamerička država postala je dom mnogim izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine, Srbima, Hrvatima, Muslimanima.
Hasan živi gorak američki san. On i njegova supruga Angela nemaju djece i malo ih toga još veseli. Njegova jedina strast je Buick Riviera, automobil koji mu je, važniji od braka. Jednog jutra, na pustoj lokalnoj američkoj cesti upoznaje Vuku, bosanskog Srbina, te se suočava s nacionalnim i vjerskim netrpeljivostima njihove bivše domovine i vlastitih prošlosti.
Festival igranog filma Pula 2008. – Zlatna arena za najbolji scenarij
Sarajevo film festival 2008. – Srce Sarajeva za najbolji film
              - Srce Sarajeva za najboljeg glumca /Štimac, Lučev
                              - Nagrada filmske kritike Fipresci

Ulaz slobodan.


PETAK 17.4.2009.  20 SATI

CONTACT - igrani film

DOKUart

RAAK - KONTAKT
igrani film, 10 min, Nizozemska, 2007.
režija: HANRO SMITSMAN
Ako svatko prebacuje svoju frustraciju na drugoga i jedan bačeni kamen brzo postaje lavina….Jedanaestogodišnjeg Rika nitko ne dočekuje na izlasku iz škole. Razočaran i potišten kreće kući. Na nadvožnjaku uzima kamen i čeka automobil koji će pogoditi.
Zanimljiv kratki igrani film ispričan iz perspektive triju likova.
Zlatni medvjed za kratki igrani film - Međunarodni filmski festival Berlin 2007.
DOKUart
Projekcija filma u suradnji sa Holland filmom i Nizozemskom ambasadom.
Ulaz slobodan.


PETAK 17.4.2009.  20 SATI

SKIN - igrani film

DOKUart

SKIN
igrani film, 85 min, Nizozemska, 2008.
režija: HANRO SMITSMAN
Tragična priča o nerazumijevanju oca i sina, zasnovana na stvarnim događajima. Skin je film o osamnaestogodišnjaku u potrazi za identitetom. S jedne je strane otac, preživjeli logoraš iz Auschwitza, koji za njega nema razumjevanja, a s druge skupina nizozemskih neo-nacista skinheadsa, među kojima mladić nalazi utočište i priznanje.
DOKUart
Projekcija filma u suradnji sa Holland filmom i Nizozemskom ambasadom.
Ulaz slobodan.


SRIJEDA 15.4.2009.  20 sati
ČETVRTAK 16.4.2009.  20 sati

Filmski program u Domu kulture

DOKUart
BUICK RIVIERA
Leon Lučev

BUICK RIVIERA Gorana Rušinovića
Sjeverna Dakota, SAD. Ova srednjoamerička država postala je dom mnogim izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine, Srbima, Hrvatima, Muslimanima. Hasan živi gorki američki san. On i njegova supruga Angela nemaju djece i malo ih toga više veseli. Njegova jedina strast je Buick Riviera , automobil koji mu je, važniji od braka. Jednog jutra, na pustoj lokalnoj američkoj cesti upoznaje Vuku, bosanskog Srbina, te se suočava s nacionalnim i vjerskim netrpeljivostima njihove bivše domovine i vlastitih prošlosti. Zajedno provode slijedećih 24 sata mentalno sabotirajući jedan drugoga, pokušavajući dokazati tko je kriv za krvavi rat u domovini, ali ne mogu dokazati ništa, baš kao ni sam rat.

Festival igranog filma Pula 2008.
Zlatna arena za najbolji scenarij

Sarajevo film festival 2008. 
Srce Sarajeva za najbolji film
Srce Sarajeva za najboljeg glumca /Štimac, Lučev/
Nagrada filmske kritike Fipresci

Jedan od najboljih hrvatskih filmova prošle godine.
Dođite na otvorenje DOKUartovog filmskog programa u Dom kulture koji je opremljen najsuvremenijom audio i video opremom za vrhunski filmski doživljaj.
SRIJEDA 15.4.2009.  20 sati
ČETVRTAK   16.4.2009.  20 sati

Projekcije su besplatne.