UTORAK 11.10.2016.

19:30

HRVATSKA PREMIJERA
SINDROM 17

Hrvatska, 2016., 12 min
autori: Zvjezdana Govedarica, Nikolina Hampamer, Melita Horvatek Forjan, Nataša Jakob, Stojanka Lesički, Mona Othman, Vanja Ujčić, Kristinka Vugrinec
proizvodnja: radionica za dokumentarni film Škole medijske kulture dr. Ante Peterlić / HFS 2016.
stručni suradnici: Alan Stanković, Hrvoje Mršić
voditelj radionice: Tomislav Mršić

sadržaj:
Vrbno, u općini Bednja, naizgled je obično zagorsko selo. Okruženi brežuljcima i zatvorenim rudnicima, mještani Vrbna dijele sudbinu mnogih hrvatskih sela, koja muku muče s nezaposlenošću, otuđenjem i depopulacijom.
No, jedan događaj godine 1903. učinio ih je posebnima.

 


DON JUAN
Švedska, Finska, 2015., 92 min
redatelj: Jerzy Sladkowski
snimatelj: Wojciech Staron
montažeri: Jakub Sladkowski, Agnieszka Wojanovska
glazba: Timo Hietala
producent: Antonio Russo Merenda
produkcijska kuća: Ginestra Film

sadržaj
Dvadesetogodišnji Oleg ne uspijeva ispuniti očekivanja svoje majke Marine o tome kako se ponaša pravi muškarac. Ona ga smatra autističnim besposličarem. Oleg je upisao fakultet Nižnjem Novgorodu i trebao bi pratiti predavanja preko interneta. No, majka misli da se on samo vuče po kući gledajući televiziju. On ne osjeća ni potrebu za prijateljstvima. U nadi da će mu poboljšati život, majka ga prisiljava na niz nekonvencionalnih terapija. Tijekom jedne, posebno neugodne scene svjedočimo kako terapeut jaše Olega kao da je konj. Drugi mu pak psihijatar govori da je beskoristan i da će uvijek biti sam. Kamera je, začudo, svugdje dobrodošla i prati začuđujuće događaje u stopu, dajući filmu dimenziju urnebesne komedije s dobrom dozom satire. No, strastvene rasprave za kuhinjskim stolom između Marine i njezine majke otkrivaju svu ozbiljnost situacije – baka traži da Marina  zauzme pozitivniji stav prema Olegu.

JERZY SLADKOWSKI rođen je 1945. godine u Poljskoj. Studirao je film i televiziju na Školi za novinarstvo u Varšavi i radio za TVP prije nego što je 1982. emigrirao u Švedsku. Producirao je i režirao više od četrdeset filmova, većinom televizijskih dokumentaraca.

festivali i nagrade: IDFA 2015. VPRO IDFA za najbolji dugometražni dokumentarni film, Filmski festival u Goeteborgu 2015.