SRIJEDA,  10.10.2018.

19:30h
HRVATSKA PREMIJERA
LENNO I RIBICA/LENNO & DE MAANVIS
Nizozemska, 2017., 18 min 
redateljica: Shamira Raphaëla
snimatelj: Jefrim Rothuizen
montažer:Albert Markus
producenti: Nienke Korthof, Willem Baptist / Tangerine Tree

sadržaj:
Desetogodišnjak Lenno kući je donio novi dodatak svome akvariju – ribicu skalar/a/. Imaju mnogo toga zajedničkog. Lenno se dugo bori sa sklonošću nasilnom ponašanju i mora pohađati školu za djecu s teškoćama. Skalari su poznati po agresiji prema drugim ribama u akvariju. Lenno razumije ribicu. Nije mu lako biti "dobar dečko" i živjeti prema društvenim pravilima.

SHAMIRA RAPHAELA je nizozemska televizijska redateljica podrijetlom s Arube. Živi u Amsterdamu i dane provodi putujući svijetom i pripovijedajući priče iza objektiva. U svom debitantskom dugometražnom dokumentarcu "Pomiri se s tim" /2014./ donosi priču o životu brata i oca, ovisnika i heroinu i cracku.

festivali i nagrade:
IDFA Amsterdam 2017.- najbolji dokumentarni film za djecu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PREKO SVIH GRANICA/ OVER THE LIMIT
Poljska, Njemačka, Finska,2017., 74 min
redateljica i scenaristica: Marta Prus
snimatelj: Adam Suzin
montažer: Maciej Pawlinski
producenti: Maciej Kubicki, Anna Kepinska/
Telemark, Ventana Film, Marianna Films

sadržaj:
Uzbudljiv pogled u nemilosrdan svijet ruske ritmičke gimnastike. "Ti nisi ljudsko biće, ti si atletičarka!". Tako se jedan od dvojice nemilosrdnih trenera obraća dvadesetogodišnjoj Riti, koja se priprema da bi predstavljala Rusiju u ritmičkoj gimnastici na Olimpijadi u Brazilu. Pripreme su vrlo naporne, pogotovo psihički. Koliko god elegantno Rita uhvatila obruč ili zakotrljala loptu, treneri od nje uvijek očekuju više. Rijetki slobodni trenuci kad s dečkom razgovara preko Skypea ili provodi vrijeme s roditeljima jedino su vrijeme topline i utjehe. "Preko svih granica" pokazuje kako ruski način treniranja sportaša prelazi svaku mjeru.

MARTA PRUS rođena je 1987. godine u Varšavi. Od 2006. do 2009. studirala je povijest umjetnosti na Sveučilištu u Varšavi, a diplomirala je dokumentaristiku na Filmskoj školi Andrzeja Wajde. Godine 2009. upisala se na filmsku režiju na Poljskoj nacionalnoj filmskoj školi u Łódźu. Njezin prvi film "Vakha and Magomed"(2010) osvojio je šest nagrada na međunarodnim filmskim festivalima.

festivali i nagrade:
IDFA 2017., Docpoint Helsinki 2017., Filmski festival u Trstu 2017., Međunarodni filmski festival u Göteborgu 2017., Docpoint Tallinn 2017., ZagrebDox 2018.