PONEDJELJAK 10.10.2016.

19:30
IZA LICA ZRCALA
Hrvatska, 2016., 42 min
redateljica i scenaristica: Katarina Zrinka Matijević
snimatelj: Vjeran Hrpka
montažerka: Ana Štulina
producenti: Nenad Puhovski, Tamara Babun
produkcijska kuća: Factum
 

sadržaj
U ovom poetičnom dokumentarcu prekrasni, ali hladni lički planinski krajolici podsjećaju na stanje duha, unutarnje borbe i spoznaje. Dok Zrinka snima veličanstvene i okrutne prizore ličkog kraja, Lika stvara obrise Zrinke, žene na koju su utjecali i koju su učili, no koju više ne određuju brojni životni gubici.

KATARINA ZRINKA MATIJEVIĆ rođena je u Zagrebu 1973. godine. Filmsku i TV režiju diplomirala je 2002.  godine na Akademiji dramske umjetnosti, a filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Do sada je režirala i napisala ppetnaestak dokumentarnih i kratkometrađnih igranih filmova, koji su prikazivani na festivalima diljem svijeta. Njezin studentski film "Dvoboj" osvojio je nagrade na važnim studentskim festivalima, a osvojio je i nagradu Jelena Rajković, Oktavijana i Grand prix na Danima hrvatskog filma.

FESTIVALI I NAGRADE: Sarajevo film festival, Zagreb Dox, Dani hrvatskog filma


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HRVATSKA PREMIJERA
ČEŠKI LABUD/CZESKI LABEDZ
Poljska, 2015., 52min
redateljica: Aleksandra Terpinska
scenaristi: Aleksandra Terpinska, Marcin Laskawiec
snimatelj: Marcin Laskawiec
montažer: Przemyslaw Chruscielewski
glazba: P. I. Tchaikovsky
produkcijska kuća: Colab Pictures

sadržaj
Filmske protagonistice su žene koje plešu u folkornoj skupini lokalnog Centra za umirovljenike. U malenom gradu, na jugu Poljske, one slijede svoju strast, koja je poseban element njihove svakodnevice, a ona se inače vrti oko uobičajenih kućanskih poslova, poput kuhanja i brige za obitelj. Inače nastupaju kao mažoretkinje, plešući cancan u televizijskom programu, ali traže i nešto novo i okreću se baletu.

ALEKSANDRA TERPINSKA Studentica je režije na Šleskom Sveučilištu u Katowicama. Diplomirala je psihologiju na sveučilištu u Wroclavu. Redateljica je i scenaristica kratkih filmova, glazbenih spotova i reklama. Njezin prethodni film   "All Souls' Day" prikazan je na više od stotinu filmskih festivala, između ostalog u San Sebastianu, Palm Springsu, Los Angelesu, Edinbourghu.... Dobitnica je ukupno 16 nagrada.

FESTIVALI I NAGRADE: 66. Cannes Film Festival, Best Pitch Award