ČETVRTAK,  11.10.2018.

19:30h
HRVATSKA PREMIJERA
SLUŠAJ/ LISTEN
Nizozemska, 2017., 15 min
redateljica: Astrid Bussink
snimatelj: Sander Roeleveld
montažer: Riekje Ziengs
animacija: Amos Mulder
producenti: Hasse van Nunen, Renko Douze/Een van de jongens

sadržaj:
Život je često izazovan, pogotovo kad odrastaš. I nije uvijek lako s roditeljima razgovarati o problemima. Na sreću, "Dječji telefon" u Nizozemskoj osigurava uho za slušanje. "Slušaj" predstavlja presijek takvih dječjih telefonskih razgovora. Djevojčica govori o tome kako je sama kod kuće gotovo cijeli tjedan, druga je tužna jer joj se roditelji razvode. Dječak iz Centra za tražitelje azila je zabrinut za budućnost, dok drugi ne želi biti gay  i nada se da će ga ti osjećaji proći...

ASTRID BUSSINK studirala je likovnu umjetnost na Akademiji u Enschedeu. Film je studirala u Edinburghu, a tijekom studija snimila je svoj nagrađivani kratki dokumentarni film Angelmakers /2005./

festivali i nagrade:
IDFA Amsterdam 2017.- specijalna nagrada žirija za dječji dokumentarni film, ISFF Oberhausen  2018.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U SLUČAJU RATA/ AŽ PŘIJDE VALKA
Češka, Hrvatska, 2018., 78 min
redatelj i scenarist: Jan Gebert
snimatelj: Lukáš Milota
montažerka: Jana Vlčková
producenti: Radovan Sibrt, Alžběta Karásková / Pink
koproducenti: Tereza Polachová, Hanka Kastelicová, Miljenka Čogelja, Dana Budisavljević/ HBO, Hulahop

sadržaj:
Peter živi naizgled sretan život.On vozi novi bijeli SUV, ima lijepu djevojku i nedavno se upisao na sveučilište.Međutim, njegov je stvarni život negdje drugdje - kao čelnik paravojne skupine pod nazivom "Slovačke grane", koja regrutira stotine slovačkih tinejdžera uz tiho odobrenje vlasti. Cilj grupe je jednostavan - stvaranje totalitarne zajednice.

JAN GEBERT je novinar i filmski autor. Završio je povijest i latinoameričke studije na sveučilištu u Pragu. Također je studirao u Španjolskoj, SAD-u i Meksiku. 2007. UNHCH mu je dodijelio nagradu za najbolju novinarsku priču izbjeglice, a 2008. dodijeljena mu je novinarska nagrada Europske komisije, u sklopu kampanje za poticanje različitosti i protiv diskriminacije. Njegov filmski debi Stone Games /2012/ premijerno je prikazan na festivalu u Jihlavi i osvojio je posebnu nagradu žirija.

festivali i nagrade:
Međunarodni filmski festival u Berlinu 2018., ZagrebDox 2018. – posebno priznanje,  Visions du Réel Nyon 2018., LET’S CEE 2018. – najbolji dokumentarni film, DOK.fest  München 2018.