RBG

RBG Biografski dokumentarac o ženi koja se od 60-ih godina prošlog  stoljeća borila za ljudska prava, a i danas kao 85-godišnjakinja to  nastavlja činiti kao sutkinja američkog Vrhovnog suda

RBG (2018,SAD)
Redateljice: Julie Cohen, Betsy West
Nagrade: nominacija za Oscara za najbolji dokumentarni film i najbolju  originalnu pjesmu, nominacija Britanske filmske akademije za  dokumentarac godine, najbolji politički i biografski dokumentarac  godine po izboru američkih kritičara...

Vjerujem da se mnogi sjećaju britanke serije za djecu iz 80-ih o Super  baki, starici s posebnim moćima koja se bori za pravdu, a ovaj  biografski dokumentarni film donosi nam priču o stvarnoj super baki.  Ruth Bader Ginsburg danas je duboko u osamdesetim godinama i nema ona  nikakvih posebnih moći, no unatoč tome što će uskoro navršiti 86  godina ona je i dalje jedna od sutkinja američkog Vrhovnog suda. Riječ  je o ženi koja se od 60-ih godina prošlog stoljeća bori za ljudska  prava, posebno za prava i jednakost žena u američkom društvu, te je  dosegla status prave ikone. U ovom dokumentarcu koji su zajedno  režirale Julie Cohen i Betsy West pratimo život Bader Ginsburg od  djetinjstva i mladosti u židovskoj obitelji u Bronxu, preko njenih  fakultetskih dana kad je bila jedna od tek nekoliko žena koje su  studirale pravo, do njezinih pravničkih aktivnosti i borbi tijekom  70-ih pa do današnjice kad je tek druga žena koja je izabrana u  Vrhovni sud SAD-a.


RBG je već godinama prava ikona liberalne Amerike i unatoč tome što je  danas već duboko u devetom desetljeću, ova se žena i dalje s jednakom  strasti sudskim putem bori za jednakost ljudi pred zakonom. Pratimo u  ovom dokumentarcu kako su se upravo njenim aktivnostima žene uspjele  dobiti prava, a vidimo i kako se tijekom njezine profesionalne  karijere društvena klima potpuno promijenila. Naravno da je za to  dobrim dijelom i sama zaslužna, a u ovom toplom i simpatičnom  dokumentarcu vidimo i njezinu intimnu, osobnu stranu te saznajemo tko  je ova sitna i krhka ženica tako silne energije.


Kroz njezinu priču vidimo koliko su se Amerika i svijet mijenjali i iz  današnje perspektive doista je teško za povjerovati da je samo prije  40 ili 50 godina društvo bilo toliko drukčije. Tako je tijekom 70-ih  godina Bader Ginsburg pred američkim Vrhovnim sudom vodila brojne  postupke koji su se ticali uglavnom prava žena, ali ona se izborila  recimo i da samohrani očevi dobivaju socijalne beneficije, koje su do  tada, recimo, bile rezervirane samo za žene. Borila se da žene imaju  pravo studirati na istim fakultetima kao i muškarci, da žene za isti  posao budu jednako plaćene kao i muškaci. Kroz njezinu priču vidimo i  kako zapravo funkcionira američki Vrhovni sud, koji nije nimalo lišen  politiziranosti i vidimo kako se američke vlade i predsjednici  mijenjaju, tako i sud naginje liberalnije ili konzervativnije, ovisno  jesu li na vlasti demokrati ili republikanci. Osvojio je ovaj  dokumentarac brojne nagrade po festivalima, kao i u izborima za film  godine, nominiran je za Oscara, a i britanska filmska akademija  (BAFTA) ga je nominirala za najbolji dokumentarac godine.